6 izraeli tv-sorozat a hosszú téli napokra

Fauda, a The Wire (A drót) izraeli megfelelője - PR fotó: Ohad Romano

Már javában itt a tél: van, ahol hideg, van ahol még hidegebb az idő, és ilyenkor a legjobb szórakozás a mértéktelen tévénézés. Ugyan Izrael pici ország, de ezen a téren elég könnyű dolga van, rengeteg témát szolgáltat a tv-sorozatoknak, például háborúkat, terrorizmust, vallási feszültséget.

A streaming szolgáltatások úttörője, a Netflix mellett ma már a Hulu és az Amazon Prime is jól ismertek, viszonylag megfizethető streaming előfizetést és rengeteg tartalmat kínálnak, le lehet tölteni róluk ezeket az izraeli sorozatokat akár angol felirattal is.

Fauda – Netflix

A Fauda jelentése arabul káosz, és a sorozat pontosan erről szól. Az alaptörténet a biztonsági erők egyik különleges egységének akciója, akik magukat arabnak álcázva beleolvadnak az arab lakosságba, hogy elfogják, vagy helyben megsemmisítsék a Hámász egyik legendás terrorista vezérét. Az alkotók, Avi Issacharoff és Lior Raz részben a saját, az izraeli hadsereg titkos hadműveleteiért felelős „Duvdevan” (cseresznye) harci hadosztályban szerzett tapasztalataik alapján írták meg a forgatókönyvet. A főszereplő újra bevonul a volt egységébe annak érdekében, hogy egy hírhedt terrorista kézrekerítésében segítsen. Magát arabnak álcázva beépül az arab közösségbe és ahogy egyre komolyabban veszi titkosügynöki szerepét és a hadművelet is bonyolódik, már nehéz különbséget tenni a hős és a gonosz között. A Jewniverse magazin szerint ez a sorozat a The Wire (A drót) izraeli megfelelője. Indulhat az összehasonlítás!

Hostages – Netflix

A túszok (Bnei Aruba) már a bemutatása előtt beszédtéma volt. Az izraeli sorozat amerikai adaptációja (Hostages) három héttel az eredeti izraeli premier előtt már képernyőre került ugyan, de hiába szerepeltek benne olyan nevek, mint Toni Colette, Dylan McDermott és Tate Donovan, a CBS egy évad után levette a műsoráról. Az eredeti izraeli sorozat viszont nagy nemzetközi sikert aratott. Ayelet Zurer (München, Ben Hur) egy sikeres sebésznőt alakít, aki élete nagy munkája előtt áll: az izraeli kormányfőt kell megoperálnia. Csakhogy a nagy nap előestéjén álarcosok törnek rá és családjával együtt túszul ejtik. Egyetlen követelésük, hogy a politikus ne élje túl az operációt. Ez a körömrágásig izgalmas, lenyűgöző színészi alakításokkal teli melodráma kiválóan alkalmas egy maratoni sorozat-szeánszra!

Mossad 101 – Netflix

A Mossad 101 (HaMidrasha) is egy hírszerző egységről szól – de nem úgy, ahogy elvárnánk. Elvileg akció-drámának tűnik, de van benne valami elragadóan nevetséges is. Mint amikor a Quantico találkozik a Rendőrakadémiával. Ha valakinek számít, a sorozatban Izrael leghelyesebb férfi színészei, Aki Avni, Yehuda Levi, Itai Tiran és Omer Barnea is szerepelnek. A történet egy szokatlanul végletesre sikerült (és persze kitalált) Mossad-ügynök kiképzésről szól. A tanfolyamot tizenhárom gyakornok kezdi, köztük egy iparmágnás, egy szklerózis multiplexszel élő, brazil és iráni új bevándorlók, valamint egy meggyilkolt Mossad ügynök felesége is. A sorozat fő kérdése, hogy kinek sikerül elvégezni a kurzust.

Srugim – Amazon Prime

Egyes vélemények szerint ez a sorozat a Jóbarátok ortodox változata, alaptörténete a vallásos szingli férfiak és nők mindennapjai Jeruzsálemben. A Szrugim (jelentése: kötött kapedli) valósághű, megható és néha humoros módon meséli el, milyen nehézségekkel és kihívásokkal néznek szembe az izraeli vallásos fiatalok társkeresésük során. Ebbe a témába belefér a hitvesztés, a feminizmus és a homoszexualitás is. Mindhárom évad letölthető az Amazon Prime-ról.

Mekimi – Amazon Prime

A Mekimi alapjául szolgáló, azonos címen megjelent önéletrajzi ihletésű regényt Noa Yaron Dayan, egykori izraeli televíziós és rádiós személyiség írta, aki maga is csatlakozott a breszlávi haszid közösséghez. A sorozat középpontjában Alma, egy fiatal rádió- és tévésztár áll, aki úgy érzi, nem elégíti ki többé a sikeres celebélet és az őt körülvevő bohém művészek, alkotók társasága. Beleszeret Benbe (akit egy ismert izraeli énekes, Muki alakít), egy filmszakos egyetemistába aki mellesleg megrögzött szörfös is, de úgy tűnik, ő szintén nem találja magát. Egy Sínai-félszigeti közös kiránduláson egy szintén szörfös haver Ben kezébe adja a breszlávi haszid szekta alapkönyvét, Nachmann rabbi misztikus írásaival. Ettől kezdve Ben és Alma története már nem csak a szerelem, hanem a vallásos élet kereséséről is szól. A sorozat rövid, de annál több érzelemmel és erkölcsi dilemmával tűzdelt. Vigyázat! A filmnézést mélyen szántó beszélgetések követhetik!

Prisoner of War – Hulu

Végül, de nem utolsósorban: hogyan is lehetne egy izraeli sorozatokról szóló ajánlót írni a Hadifogoly (Hatufim) nélkül, hiszen ez az izraeli tv-sorozat volt a vadul sikeres Homeland alapja. A sorozat két izraeli katona életét követi nyomon, akik 17 év után térnek haza Izraelbe a libanoni hadifogságból, harmadik fogolytársuk földi maradványaival. A sorozat a volt foglyok újra beilleszkedésének és a traumáik feldolgozásának krónikája. A történet attól lesz még izgalmasabb, hogy az őket kezelő katonai pszichiáter eltéréseket vél felfedezni az általuk bemutatott történetben és ennek okán nyomozást kezdenek a két volt fogoly ügyében.
Az eredeti izraeli sorozat sok szempontból meglehetősen eltér amerikai megfelelőjétől. Itt nincs egy olyan erős női karakter, mint Claire Danes az amerikai változatban. A történet inkább a fogvatartás eredményeként megtört macsó büszkeséget és az izraeli társadalomba való visszailleszkedés problémáját teszi előtérbe. Mindazonáltal a Hadifogoly legalább olyan élvezetes, mint az amerikai változat, ha nem még inkább… Irány a fotel!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.