Amerikai hírszerzők óva intik az izraelieket értesüléseik átadásától az új amerikai kormányzatnak

Trump,Putyin, és Iran, fotó:wikipédia és flickr, Gage Skidmore

Az amerikai titkosszolgálat tagjai óva intették izraeli kollégáikat, hogy megosszák titkaikat a hamarosan hivatalba lépő új amerikai kormányzattal, mert tartanak tőle, hogy Washingtonból Moszkvába, onnan pedig Teheránba kerülhetnek a féltve őrzött információk – jelentette csütörtökön a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A lap szerint az utóbbi időkben az izraeli titkosszolgálat zárt fórumain arról tárgyalnak, hogy veszélyessé válhat a szigorúan bizalmas információk, működési módszerek, hírforrások megosztása az amerikai hírszerzőkkel – ahogy azt az elmúlt tizenöt évben tették -, mert Washington majd átadhatja azokat az oroszoknak, akiktől Iránba juthatnak az értesülések.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök gyanakodásra okot adó orosz kapcsolatai okozzák az aggodalmakat, amelyek megerősödtek, amikor az izraeliek a közelmúltban találkozót tartottak amerikai hírszerzési tisztviselőkkel.

A megbeszélésen a washingtoniak azt mondták, hogy az orosz hírszerzés szervei, az FSB és a GRU meghackelték a demokraták szervereit, és Hillary Clinton demokrata jelöltnek ártó információt szivárogtattak ki a WikiLeakshez.

Az utóbbi évtizedek izraeli-amerikai titkosszolgálati együttműködése főként Iránnal szemben volt sikeres. Az eredmények közé sorolják az iráni urándúsító berendezéseket tönkretevő Stuxnet számítógépes vírus ügyét, vagy a Hezbollah katonai vezetőjének, Imád Mugníjének állítólag közösen végrehajtott meggyilkolását Damaszkuszban, 2008-ban.

MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.