Értékes zsidó könyvkincsekhez jutott az Izraeli Nemzeti Könyvtár

Az egyik ősnyomtatvány a Sotheby's árverési katalógusából

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár megszerezte a Valmadonna Trust Library tízezer kötetes gyűjteményét, a világ legértékesebb zsidó tárgyú kollekcióját, amely középkori zsidó szövegeket is tartalmaz – jelentette a Jiszráél Hajom (Izrael Ma) című újság honlapja.

A könyvkincsek között 15. századi zsidó nyomtatványok, a Prágai Haggada két fennmaradt példányának egyike 1556-ból, a Tóra öt könyvének Lisszabonban, Portugáliában, 1491-ben kiadott ősnyomtatványa, és egy velencei pergamenre nyomtatott, 1549-ben kiadott imakönyv is szerepel.

Ezek mellett a gyűjtemény ritkaságszámba menő, több mint 550, különböző helyekről származó zsidó tárgyú nyomtatványt is tartalmaz a 16-iktól a 20. századig: naptárakat, a zsidó közösségek kiadványait, és a héber írásjelek tanítását szolgáló táblázatokat.

Jack Lunzer a gyűjtő, a Sotheby’s árverési katalógusában

A Valmadonna-gyűjteményt Jack Lunzer iparigyémánt-kereskedő alapította hatvan évvel ezelőtt, s elsősorban a héber nyelvű nyomtatás korai remekeit próbálta egybegyűjteni.

A ritka együttest a Sotheby’s árverésén New Yorkban David és Jemima Jeselsohn, valamint a Haim és Hana Solomon Alapítvány vásárolta meg az izraeli intézmény számára.

David Blumberg, az Izraeli Nemzeti Könyvtár igazgatótanácsának elnöke az adásvétel aláírási ünnepségén elmondta, hogy várhatóan négy éven belül felépül a könyvtár új épülete a kneszet szomszédságában, ahol a Valmadonna Trust Library történelmi jelentőségű relikviának számít majd a zsidó nép kultúrájának a bemutatásában.

A könyvtárt igazgató Oren Weinberg megígérte, hogy az izraeli és a nagyvilágból érkező kutatók hozzáférhetnek majd a könyvritkaságokhoz, és a könyvtár új épületének átadása után kiállításon is bemutatják az új kincseket.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI