Rivlin sajnálatát fejezte ki Netanjahu Twitter-üzenete miatt

A mexikoi-amerikai határ, fotó: wikipédia, James Reyes

Reuven Rivlin izraeli államelnök telefonon beszélt kedd este Enrique Pena Nieto mexikói államfővel és sajnálatát fejezte ki amiatt, ha bárkit is megsértett volna Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek a mexikói-amerikai határon épülő fal ötletét méltató Twitter-üzenete – közölte az izraeli tízes tévécsatorna.

Rivlin sajnálatát fejezte ki, amennyiben bárkit is megsértett volna Netanjahu üzenete, és kifejtette, hogy félreértés okozta az amiatt kitört diplomáciai válságot és Mexikó igényét a bocsánatkérésre.

Korábbi cikkünk a témában:

Netanjahu bocsánatkérésére vár Mexikó

Az izraeli államfő reményét fejezte ki, hogy a telefonbeszélgetéssel sikerült felszámolnia a két ország kapcsolatában keletkezett feszültséget, a diplomáciai válság hullámai elcsitulnak, s a viszonyok visszatérnek korábbi, megszokott medrükbe.

“Izrael és a térség biztonsági helyzete vezetett minket a fontos döntéshez, hogy kerítéseket építsünk a határainkon” – mondta Reuven Rivlin mexikói kollégájának. “Nem áll szándékunkban összehasonlítani Izrael biztonsági helyzetét és a rá nehezedő kényszerűségeket semelyik barátunk helyzetével” – tette hozzá a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint.

“Bizonyosan senki sem akarta összehasonlítani egymással Izrael és Mexikó helyzetét, az egész egy félreértés” – jelentette ki Rivlin.

Benjámin Netanjahu nem kért bocsánatot az ügyben, ám kedden egy újabb Twitter-üzenetében annak a reményének adott hangot, hogy a két ország kapcsolatai “erősebbek egy múló nézeteltérésnél vagy félreértésnél”.

A mexikói vezetés korábban bocsánatkérést követelt Jeruzsálemtől Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a határkerítést az izraeli példa alapján dicsérő, és Donald Trump amerikai elnököt méltató Twitter-üzenete miatt. A mexikói külügyminiszter egyenesen országa elleni “agressziónak” nevezte az izraeli kormányfő szombati kijelentéseit.

Donald Trumpnak az a terve, hogy az illegális bevándorlás megfékezése érdekében falat építsen az amerikai-mexikói határon, erősen megterhelte a két szomszédos ország kapcsolatait, ahogy Trumpnak az a felvetése is, miszerint az Egyesült Államok büntetővámokat vetne ki a Mexikóból érkező importárukra, ha Mexikó nem hajlandó fizetni a fal költségeit.

MTI

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.