Tel-Avivban még a kutyáknak is van startupja

Fotó: Eli Ben Boher / Doco Dog
Fotó: Eli Ben Boher / Doco Dog

Izrael startup nemzet, mondtuk már? Mostantól a tel-avivi négylábúak és gazdáik is kihasználhatják az innováció legújabb vívmányát.

A forradalminak számító digitális szolgáltatás, melyet Tel-Aviv önkormányzata indított be, a „DigiDog” névre hallgat és célja, hogy a város kutyáinak – és gazdáiknak – a lehető legjobb dolguk legyen az „okos város”-ként (Smart City) is emlegetett Tel-Avivban.

Nem csoda, hogy itt vezették be a világon első alkalommal ezt az alkalmazást, hiszen állítólag Tel-Avivban a legnagyobb az egy főre jutó kutyák száma a világ nagyvárosai között.

A városban 25 ezer kutyát tartanak nyilván, vagyis minden 17 lakosra jut egy eb. A négylábúak számára 70 nyilvános kutyafuttató parkot, számtalan tengerparti kutya-strandot és még éjszakai szabadtéri kutya-mozit is fenntart a városi önkormányzat, emellett egy menedékhelyről, a hajléktalan állatok éjjel-nappali ellátásról is gondoskodnak, valamit a város külön járőr szolgálatot tart fenn a visszaélésekkel és állatkínzással kapcsolatos panaszok kezelése.

A „DigiDog” applikáció a városban már jó néhány éve bevezetett „DigiTel” lakossági kártya szolgáltatásait egészíti ki, ez utóbbi térítés nélkül jár minden tel-avivi lakosnak és számtalan kedvezményre, valamit a városi eseményekkel kapcsolatos online információkra jogosít.

Fotó: Gabi Berger

A DigiTelhez hasonlóan működik a DigiDog is, amely kifejezetten kutyatulajdonosok igényeinek kielégítésére szolgál: a kártya birtokosai élő (online, illetve szöveges üzeneteken keresztül) hozzáférést kapnak az őket érintő információkról és eseményekről, többek között emlékeztetőt a védőoltások idejéről, a közelben található állatorvosi rendelőkről, a rendelkezésre álló kutyasétáltatókról és parkokról, kiképzésekről.

Tel-Aviv városa az induló start up vállalkozások paradicsoma: közel 1500 technológiai cég működik itt jelenleg, ebben is elsők között jár a világon. A kutya-barát és technológia-barát város a DigiDog szolgáltatással e két vívmányt ötvözi sikeresen.

A kutya ugat, Tel-Aviv halad…

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.