Örömzene az igazi Betlehemben – videók

Orit, Shlomi, Isaac és Janóka a Galileai Betlehemben rendszeresen zenélnek együtt, pedig nincsen zenekaruk. Orit zenetanár, Shlomi szenvedélyes hangszergyűjtő, Isaac balett táncos, Janóka házakat épít. Szeretnek zenélni és kész. Összegyűlnek Isaac íjász boltjában és jammelnek.

A galileai betlehemiek úgy tartják, Jézus a falujukban született, mert hát minek szamaragolt volna Mária 175km-t a Júdeai Betlehembe Jeruzsálem mellé 9 hónapos terhesen, amikor ez a Betlehem Názárettől csak 10km-re van. Tudományok ide, elméletek oda, ez a Betlehem a középkorban keresztény település volt, majd a XIX. sz.-ban német templomosok lakták, akik meghatározták a falu építészeti jellegét, és ilyen házakban laknak errefelé a mai napig:

Ház a galileai Betlehemben – fotó: Ira Abramov / Wikipédia

Isaac egyébként azon kívül, hogy Tel Aviv-ból Manhattanbe balett-táncolta magát, ahol ingatlanozott kicsit, de legfőképp stúdiót üzemeltetett, ahol Blondie és a még zsengekorú Gaga is énekeltek, a budapesti Andrássy úton is vett egy lakást, ahol bulikat szervezett. Aztán hazaette a sorsa és négy gyereket nevel az Isten konkrét háta mögött, ebben a festői faluban. Plusz Íjász (kaland)parkot üzemeltet, meg hát zenél és mindent elolvas, ami politika, és ha tudna magyarul, írna az infónak és azt mindenki megköszönné. Ő a kongás-dobozdobos-énekes a videókon bal oldalon.

Janóka olyan srác, aki mellett találsz egy varázsceruzát és belerajzolod magad a világába. Mondhatni, egy Clive Barker-i szőnyeg ő. Magyar zenész család sarja, jó rég aliázott, ma már breslavi haszid, három gyerekkel, csodaszép világi feleséggel és zenével a vérében. Ő a gitáros.

Orit zenei óvodában tanít, magánban meg gitárt és éneket, van egy két és fél éves kislánya, hosszú ideje először zenél a fiúkkal újra.

Shlomi egy titokzatos hapsi, szerintem sámán, de az is lehet, hogy egyszerű táltos. Ő ül jobbra a videókon és zenél fura hangszerekkel. Tavaszra lehet, hogy összeraknak egy új dalt közösen és amikor kész lesz, majd megmutatom, ha jók lesztek.

Videók: Berán Wallot Dániel

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.