Micsoda hét! És micsoda hétfő!

Hamid Drake – Fotó: Silló Sándor / Izraelinfo

A hétfő általában döglött nap az izraeli koncert-menüben.

Most meg annyi élőzene lesz és olyan előadók, hogy egy hétre is elég volna, ráadásul minden műfaj rajongója talál majd bulit magának hétfőn.

Offspring

Black Keys

(egy minifesztiválnyi izraeli előzenekarral)

Hamid Drake

Ester Rada & Gili Yalo

A többi napnak föl kell kötni a gatyát, ha nem akar lemaradni a gigahétfő mögött.

július 9. VASÁRNAP

Egy édes koncerttel kezdjük a hetet.

Egy cukrász és hat muzsikus. 

„Fő a romantika!”

És ha kész, meg is kóstolhatjuk. 

Ensemble Finale romantikus muzsikát játszik, Rimszki-Korszakov és Csajkovszkij műveket, a cukrász chef és gasztrotörténész Lior Moshiach pedig keresi a választ arra, vannak-e romantikus ételek. Mindezt egy olyan jazzklubban – a Shablulban –, ami büszke a konyhájára.

Nem tudom, hogy mi sül ki ebből. 

De az Ensemble Finale mindig keresi az új utakat, hogy a klasszikus kamarazene elérjen a szívekhez. Ez az út most az ízlelő bimbókon át vezet majd.

Shablul vasárnap vacsoraidőben: Ensemble Finale

Már fő a romantika!

https://fb.watch/luKs-owH3a/?mibextid=v7YzmG

>>

Moran Kórus az éjszakát választotta hívószónak az új accapella műsorához. Éjféli imák, álmok, szerelem az éj leple alatt…

A noktürnök szerzői: Eric Whittaker, James Macmillan, William Byrd, Yishai Baranovich és még jó néhány szerző, a téma persze idevonz sok izraeli dalt is.

Moran Kórus vasárnap koncertje az Studio Annette-ben lesz…

július 10. HÉTFŐ

…a második koncert pedig Jeruzsálemben az Augusta Victoria Korházban az Olajfák-hegyén, hétfőn.

Nem találtam az éjszaka témában videót a Moran Kórus oldalán, de kedvcsinálónak ez az accapella felvétel jó lesz:

És már itt is vagyunk az első hétfői sztárvendégnél:

Hamid Drake 

A jazz korlátait szétrúgó jazz – a free – utolsó generációja a 90-es években volt a tetőponton. A nagy mesterek formációi szinte nem léteztek Hamid Drake nélkül. Ő volt az a dobos, aki ezeket a robosztus muzsikusokat a végtelen felé repítő szilaj erő mellett is mindig érzékeny muzsikus maradt. 

A kilencvenes évek elejétől sok nagy free formáció fordult meg a győri Mediawave fesztiválon, az akkori munkahelyemen. Hamid Drake-t sokszor láttam, nemcsak koncerteken, de próbákon, workshopokon, éjszakai örömzenéléseken is. Azóta sem találkoztam ennyi pozitív energiával, mint ami Hamid Drake muzsikálásából árad.

A freejazz irányt váltott. Az új globális mozgás, átadni, továbbadni az energiát a fiatal muzsikusoknak, kapcsolatokat építeni más műfajokkal.

Assif Tsaharnak, a Levontin7 vezetőjének küldetése, hogy az improvizatív zene minden fontos figuráját idehozza Tel-Avivba. Impozáns lista azoké a jazz gigászoké, akik az elmúlt években itt muzsikáltak, együtt az izraeli élcsapattal.

Hamid Drake is sokadszor lesz már itt.

Hétfő este két formáció is szerveződik a Levontin7-ben Hamid Drake dobjai köré.

Az első egy zongorás trió: Milton Michaelivel és a bőgős Assaf Shchorival.

A második koncert két főszereplője Albert Beger szaxofonos és Hamid Drake, New York-i éveikben és azóta is sokat játszottak együtt. Shay Hazan bőgős csatlakozik majd hozzájuk és Ziv Taubenfeld basszusklarinéton.

Levontin7, hétfő

Találtam egy közös videót Albert Begerrel, ami ráadásul Hamid Drake szólójával kezdődik. 

>>

Aki a születési helyétől távol él, új hazájában is megdobban a szíve a szülőföld muzsikájára.

Vágyódás, amhara nyelven „Tezeta”. Ez a címe a Jerusalem Orchestra East&West új programjának. Az etióp zene már Izrael része, és olyan nemzetközi énekes sztárokat jegyez, mint Ester Rada és Gili Yalo.

Jerusalem Orchestra East&West most új kalandra indul velük, a koncert az Izraeli Operában lesz, hétfőn. 

Találtam egy Ester Rada és Gili Yalo közös klipet, most már csak mögéjük kell képzelni egy húros-ütős „bigbandet”, a Jerusalem Orchestra East&West-et.

>>

Black Keys elé valóságos kis fesztivált hoztak össze a szervezők olyan izraeli előadókból, akikért külön-külön is felkapnám a tánccipőmet, ha lenne. 

Lili Haz dub-os villanyzenéjével melegítünk majd, de aztán a nagyon is élő zene átveszi majd a Rishon Lezion-i Live Park színpadát. A Boom Pam passzol a sztárvendég, a Black Keysstílusához, mert egész más.

Rájuk lehetne sütni, hogy surf-rock banda, de akkor kimaradna a lényeg, a Földközi-tenger, a balkán-orient érzés, amin szörföznek, a keleti ritmikák, New Orleans-i tuba basszussal, amibe mégse bicsaklik ki a twistcipő. Boom Pam!

A következő fellépő Ninet Tayeb lesz.

Modern soul zene, kemény, rockos alapokon, és Ninet hangja hasít, mint a legkomolyabb díva-elődöké. Minden összehasonlítás sántít, de Ninet Tayeb talpon maradt volna a kütyükkel feljavított gyengécske hangú egyhetes sikerbabák világa előtti időkben is. Olyan rockprodukció, amelynek nincs oka félni az ilyen több-tízezres fesztiválokon sem. 

És akkor az est végére megérkezik majd a Rishon Lezion-i Live Park színpadára a Black Keys. Ők hivatalosan egy duó, de a turnézni kísérő zenekarral szoktak. Hiába írják róluk, hogy garázsrock, blues-rock, indie-rock, jó néhány számukon áthallatszik a jó öreg rock’n’roll. 

A fiatalokat ez ugyanúgy beindítja, mint anno minket, de mi idős rockerek erre a bulira már nem mehetünk bemelegítés nélkül.

Ninet, Boom Pan, és az amerikai vendégek a Black Keys kirázzák majd belőlünk a lelket. Hétfőn.


>>

Kaliforniában süt a nap és minden oké, akkor minek kéne oda punk zene? 

Pedig van – már a nyolcvanas években is volt –, kicsit melodikusabb, kicsit puhább, és a rádiók játsszák, mert nincs a dalokban csúnya beszéd. Ez a napsütötte majdnempunk akkora sztárokat adott a világnak, mint például az Offspring. 

Lassan negyven éves a banda! 

Nekem ez csak most esett le!

Offspring

július 10. hétfő

Tel-Aviv EXPO 2.pavilon

>>

De ha valaki inkánbb valami latinra lazulna, és Rio de Tel-Aviv a kedvenc városa, és a jó öreg bossa nova-t szereti, ami visszaröpíti oda, mikor ez a napocskás cooljazz még a fiatalok muzsikája volt.

Szóval van ilyen bandánk is: a RioBeat. Brazil gyökerű izraeli muzsikusok alapították, és ma kilencen vannak. Új műsorukban az izraeli retro dalkincs alakul majd át lágy brazil szambává.

The Zone a helyszín és hétfő.

Ez még a régi műsor: az egy hangjegyes – és nem egyhangú ! – samba. RioBeat.

július 11. KEDD

Kedden is zónázunk: The Zone.

Élőzenére táncolni, ennek a legősibb formának ma már ritkasági értéke van.

Az Im-Port csoport Michal Benlior táncos köré szerveződő zenészekből, táncosokból álló projekt.

Táncosok:

Michal Benlior

Brianna Lopez

Dana Hafuta Naim

és egy különleges vendég!!! 

Ido Gedron

Zenészek: 

Shai Becher

Yoni Dror

Ilan Katsaka

Dan Benlior

A helyszín: the Zone kedd

július 12. SZERDA

És még mindig a The Zone, és benne szerdán: Roni Bar Hadas. Egy csendesen magasra ívelő énekesi pálya. A rock zenekarok frontját felcserélte a szóló karrierre. Dalait nem nagyon tudnám besorolni. Egyszerű zenei kíséretek, de gyönyörű énekdallamok szólnak felette, egy komoly tehetségű énekes előadásában. 

The Zoneszerda

Ja! És a klip is csodaszép!

>>

A Szerdai Szokásost meg majdnem elfelejtettem!

Hét után, amikor a nap lemegy, Jaffón a Beit HaBeer udvarán (Salame6) koncert kezdődik.

Bayar – Közel-Kelet Fesztivál. 

(Ide be kell iktatnom egy személyes kanyart.
Így találkoztam a Klipzűr Rovat Olvasójával.
Ülünk a múltheti koncerten, amikor a hátunk mögött magyar szót hallok, sőt talán a nevemet is. Egy fiatal pár – mint a turisták a bedekkert – olvassák épp, amit a színpadon játszó zenekarról írtam… Persze szóba elegyedtünk. Turisták, akik gyakran jönnek Izraelbe. Rendszeres olvasói az Izraelinfónak és azon belül is az ajánló-rovatnak, ebből tájékozódnak, hogy mit érdemes ittlétük alatt meghallgatni.
Már nem éltem/írtam hiába…
Ha olvassátok ezt kisteleki barátaim, igazoljátok, hogy így volt!)

De térjünk vissza a Beit HaBeer udvarára!

Minden szerdán másik izraeli etnikum zenekara muzsikál.

Volt már iraki, jemeni, arab, buharai, most az iráni zenéé lesz a Beit HaBeer udvara: a Radio Baghdad játszik majd. Perzsa, kurd, török, arab nyelvű dalok, amiket Aviv Ezra szülei hallgattak a bagdadi rádióban mielőtt az ajatollahok uralomra jutásakor Izraelbe menekültek. Aviv Ezra, Johanna Riethmueller hegedűssel és az oudon játszó Yaniv Masellel ezt a hagyományt tartja életben. Ők a Radio Baghdad.

A koncert INGYENES, család- és turistabarát. 

Ülhetünk a földön szőnyegeken, párnákon, be lehet sétálni kezdés után, vagy ha valaki unja, kisétálhat. Gyerek- és nagyibarát a hangerő és a kezdési időpont is: 19.00.

Sajnos vége a fesztiválnak, ez az utolsó szerda, aki eddig nem volt, nem halogathatja tovább.

Radio Baghdad

>>

Az elmúlt években ha egy izraeli fúziós zenekarban trombita szólt, feelinges és virtuóz, az valószínűleg Sefi Zisling trombitája volt. A nemzetközi szólókarrierje viszont gyakran elragadja őt Izraelből.

Elkészült a lemeze: „Welcome Sunset”. 

Úgy sejtem, most már többet hallhatjuk majd őt itthon.

Gray, Tel-Aviv, szerda

Sefi Zisling

A 70-es évek cool jazz-funk soundja újratöltve.

>>

Doron Rafaeli jó néhány itthoni és külhoni jazz-, rock- és pop formációban megfordult, egy ideig még a Gipsy Kingben is ő dobolt. Most újjáélesztette a saját formációját egy zongora – basszus – dob jazzrock triót, kiegészülve Carmel Guzlan énekesnővel. Ismert izraeli dalok változnak majd át latinos, jazzes groovokká, azt ígérik.

A helyszín (de régen nem volt itt az ajánlóban!) a Bella Ciao (Mohliver 10), Rishon Lezion.

Szerda

Ritkán figyelhetünk a dobosra egy klipben, ez most az az eset: Doron Rafaeli.

július 13. CSÜTÖRTÖK

A csütörtöki nap is szép kövérre hízott az ajánlatos koncertektől.

Csütörtökön lesz például a hét legnagyobb dobása, fogása:

„Egy nyugtalan éjszaka”

Levontin7 a Tel-Aviv Múzeumban. A tavalyi frenetikus este után a Levontin7 klub újra átköltözik a Tel-Aviv Múzeumba, hogy egész éjszaka ünnepeljen. 

A program jól láthatóan a végletek felé nyílik. A poptól az avantgárdig, a nagy öregektől a pályakezdőkig, az autentikus népzenétől az elektronikáig, a hazai kedvencektől a világsztárokig.

Őrült tánc és meditáció.

Együtt dúdolható slágerek, és karcos muzsikák.

Múzeum kertje, kiállító termei ugyanúgy megtelnek majd zenével, mint a két jól ismert koncertterme.

Itt a fellépők listája, én pedig majd válogatok a kedvenc végleteimből.

A műfaj meghatározósdi most legyen öntevékeny, ha beléptek a múzeumba, menjetek a fületek után, és tegyetek így most is:

Daniel Sun Krief napocskás etnós, afrós, raggaes popzene.

(A film a zene 40. másodpercében indul – ki tudja miért? – de aztán már nagyon jó a klip.)

Yuval Mendelssohn & The Journey to Poland

Hila Ruah

Girafot, a vendég: Dikla

Atar Mayner

Shae

Aya Zahavi Feiglin

Shlomi Shaban 

Yossi Tzabari (spoken word) & Mithra Ensemble

Guyguy&Eyalo

Shaman Shaman

Daniel Rubin

Assaf Shchori zenekara

UIUIUI

Jonathan Wolchuk Big Bandje rendszeresen invitál  vendégmuzsikusokat Amerikából.

Lewis Nash igazán nagy fogás egy ekkor bulira.

A bibop 2. nagy generációjának allstars csapatában biztosan ő lenne a dobos. Ő az, Lewis Nash.

A mágikus hangú Shlomo Bar és a Habrera Hativeet nevű zenekara. 

Első izraeli napjaim első élménye volt a róla készült dokumentumfilm. 

A marokkói születésű énekes az izraeli etnozene egyik pionírja, és manapság elég ritkán koncertezik. 

Fellépése a Levontin7 csütörtöki múzeumi szülinapján nagyon különleges esemény!

>>

First Station Jeruzsálem első vasútállomása volt, de ma már – ahogy a tel-avivi párja is – szórakozónegyed kávéházakkal, éttermekkel és természetesen élőzenével.

Ras el Hanout zenekart már sokszor ajánlottam, de nemcsak azért, mert kedvelem az orient bulizenét, amit játszanak, hanem azért is, mert szorgalmasan körbekoncertezik az országot. 

CsütörtökönFirst Station-ben Jeruzsálemben

>>

Kettő az egyben. 

Két jazz koncert egy helyen: a Tel Aviv-Yafo Music Centerben.

Néhány hónapja 89 éves korában elhunyt a jazz történet egyik óriása, Wayne Shorter. Az ő muzsikáját játssza majd Shaoli Einav kvintettje. Nehéz megjósolni a műfajt, mert Wayne Shorter otthon volt a jazz minden stílusában a 60-as évek óta. 

A kvintett is új felállás, nem találtam klipet, de a Shaoli Einav régebbi zenekarai között találtam kedvcsinálót:

A második is egy tribute-koncert, és azon is Shaoli Einav-ék játszanak, de ezúttal heten, mert a modern jazz legnagyobb hangszerelője, Oliver Nelson szeptettre írta a legismertebb albumát, a „Blues And The Abstract Truth” címűt. 

Ennek ugrik most neki hét muzsikus Shaoli Einav vezetésével.

Gregory Rivkin – trombita

Haim Lev – alt-szaxofon

Shaoli Einav – tenor-szaxofon 

Alon Farber – bariton szaxofon

Katya Toobool – zongora 

Jonathan Levy – bőgő

Shai Zalman – dob

A hazai jazz-allstars septet (és előtte a quintet) csütörtökesti koncertjei:

Tel Aviv-Yafo Music Center (She’erit Yisra’el 10.)

És itt a gigasláger a híres lemezről.

>>

Yossi Sassi 30 évvel ezelőtt az Orphaned Land zenekar egyik alapító tagja volt, de aztán kivált az Izrael metál-ikoni bandából, és kelet felé vette az irányt. Így született a Yossi Sassi & The Oriental Rock Orchestra. Műfaji keretek közé nehezen besorolható zenekar. Progresszív rock, nagyon sok etnikus elemmel. Néha kemény, néha balladisztikus, de mindig erősen átitatva az orientális zenei kultúrák hatásaival. 

A kompozíciókat Yossi Sassi egészen kivételes impulzív gitárjátéka fogja össze.

Új lemezük címe: „Prediluvian”. Nem szerencsés lefordítani, mert azt jelentené, hogy Yossi valami özönvíz előtti muzsikával rukkolt volna ki. De ez nem igaz! A „Prediluvian” a történelmi párhuzamra utal, a bibliai ősidőkre, az isteni büntetésre, a Vízözönre.

Tavasszal már bemutatták – akkor is a The Zone volt a helyszín –, de most a lemez sztárvendége Ross Jennings élőben is itt lesz.

A metálosok már rá is vágták a helyes választ: igen, a brit progmetal banda a Haken énekeséről van szó. 

Ross Jennings a főszereplő az Oriental Rock Orchestra klipjében is, ami a csütörtöki koncertet hirdeti: The Zone.

>>

Még egy lemezbemutató koncert csütörtökre: Shay Ben Tzur „Halel” című új albuma Jeruzsálemben a Konföderációs Házban.

Shay Ben Tzur muzsikája folyamatosan úton van India és Izrael között, a szufi és a héber költészet hagyományai között, de dalai erősen kötődnek a nyugati progresszióhoz is.

Ha ezek után valami crossover maszatolásra számítunk, tévedünk. Kristálytiszta minden darabja, mintha csak népzene volna. Ima.

Egy zseniális ütős Ben Aylon és Shay Ben Tzur gitárja, éneke, samplerei, ennyi kell hogy megszólaljanak.

Hogy teljes legyen a multikulturalitás, Shay Ben Tzur klipjét a Victoria Augusta Korház Lutheránus kápolnájában vették fel, élőben.

A koncert is Jeruzsálemben lesz a Konföderációs Házban, csütörtökön.

>>

Full Trunk egy jó kis kocsmazene volt, keleti ízekkel, rokkendroll energiákkal, de mára már kinőtték kocsmákat.

Blues húzza, rock rázza, hip-hopra ugrál, de a jó kis keleti íze megmaradt, és sima telt ház egy Barby méretű helyen. Nézzétek meg majd csütörtökön, hogy igaz-e a jóslatom!

Jajj, a sztárvendéget majdnem elfelejtettem:

Karolina és a Full Trunk

Barby, csütörtök

július 14. PÉNTEK

Lindsey Stirlinget úgy hirdetik a nagy koncerttermekben, ahol a világ körüli turnéján megfordul, hogy pop-hegedű fenomén. 

A történet egyszerű: adott egy lány, aki klasszikus hegedűt és táncot tanult. Nem akart megnemértett művész lenni, de muzsikagyártó betanított munkás sem. Gondolt egyet és a videóira bízta magát, és ezzel úgy lett világsztár, hogy a zeneipart átugrotta kilencmillió YouTube-követőjével.

Zavarba ejtő, ahogy szemberepül a 21. századdal, a mai technológia szárnyain, egy pár száz éves fadarabbal, a hegedűjével a kezében, a sikerlistákon maga mögé utasítva így az igazi trendi villanyzene sztárokat. 

Az elektronikus tánczenéhez – ebben a kategóriában nyeri a díjait – tulajdonképpen semmi köze, a hegedűje alatt lüktető electro beaten kívül. 

Lindsey Stirling éppen azt a piaci rést tölti ki, amit a villanyzene függők dallamszomja okoz. Kristálytiszta klasszikus hegedűhang. 

Egyszerű, de nem primitív melódiákat kölcsönöz a reneszánsztól, a népzenékből, a countryból, ráteszi tecno-turbó üzemmódot, és hozzá a videókon és a színpadon tündérként táncol, mosolyogva, így testesítve meg azt az éteri tisztaságot, amit a konzervzenéken élő évszázadból legjobban hiányzik. Az eredmény 1,9 milliárd (!) megtekintés és táblás telt házak a világ minden koncertcsarnokában.

Valószínű így lesz ez a Tel-Avivi Kultúrcsarnokban is pénteken.

Lindsey Stirling, pophegedűs

július 15. SZOMBAT

A popsikerre van biztos recept. 

Belőni az anyagot a hip-hop és az R&B közé. Aztán már csak bírni kell zenei ötletekkel, dúdolható refrénekkel (és a PR-t pénzzel), szóval jó dalok kellenek, amelyek fenntartják az énekest az első rádiósikerek után.

És egy nagykoncert a Barbyban.

Komolyan drukkolok Ariella Baruchnak, mert az első néhány dala nagyon működik.

Szombat, Barby

>>

A jazz és a szórakoztatóipar metszéspontjában építették fel Las Vegast. Koncerttermeiben az 50-es 60-as évek minden sztárja megfordult. De a gigantikus show-műsorok világa elhalványult az új biznisz fényében. Megjelent a rockzene, és vitte a bankot.

De nosztalgiázni azért lehet egy-egy buli kedvéért, flitterbe öltöztetni a bigbandet, és showgirlök sorfala között elbúgni Sinatra, Paul Anka, Tom Jones, Areatha Franklin dalait.

Íme: Lisa Pittman és Rem Fleming, két énekes Chicagoból, a Showgirls Ballet és a Big Zbang Jazz Orchestra, Al Kanzberg vezényletével.

És mindehhez most nem kell vegasi repülőjegy, csak RavKav.

A show a Jeruzsálem Színházban lesz szombaton 21.00-kor.

Rem Fleming és a Big Zbang Jazz Orchestra

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.