Nők nélküli IKEA katalógus

IKEA csak harediknek
Ki készítette a reggelit? - fotó az IKEA katalógusból

A nemzetközi IKEA elnézést kér amiért kizárták a nőket egy ultra-ortodoxoknak szánt katalógusukból Izraelben.

A célzott katalógus, melyben nem jelentek meg nők és kislányok, kíméletlen kritikát kapott. A cég szóvivője, Josephine Thurl közölte, hogy az izraeli franchise megpróbált elérni egy célközönséget, és “hibázott”. Szerinte a katalógus nem képviseli a céget, és ő azt nem hagyta jóvá.

Kölföldi jelentések szerint az izraeli vezérigazgató, Soki Koblenz is bocsánatot kért és megígérte, hogy a jövőben az ultra-ortodox társadalom méltóságának figyelembevétele mellett kifejezésre fogják juttatni az IKEA értékeit is.

IKEA csak harediknek
Nincsenek kislányok – fotó a katalógusból

Az ünnepélyes átadáson azt mondta Koblenz, hogy “a haredi közösség hűséges és jelentős, ezért fontos volt számunkra olyan speciális brossúra kiadása, mely megfelel a vallásos és ultraortodox közösségő értékrendjének, hogy a közösség tagjai is kedvükre válogathathassanak a cég termékeiből”.

Izraelben mintegy 1,7 millió katalógust osztottak szét, mely ugyanolyan, mint minden országban. IKEA Israel ezen felül terjesztett egy a haredi szektornak szánt, módosított tartalmú magazint is.

Nem ez az első alkalom, hogy IKEA katalógus vihart kavar a nők kizárásával. Nagyon hasonló eset történt 2012-ben, amikor Szaúd-Arábiában terjesztettek olyan katalógust, melyből kihagyták a nőket. A cég akkor is bocsánatot kért, és azt állította, hogy ez ellentétben áll az értékeivel.

IKEA csak harediknek
IKEA csak harediknek – a katalógus címlapja

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.