Az én zsidóságom

Interjú Yossi Sariddal, az azóta elhunyt volt izraeli oktatási miniszterrel

Dávid csillag
Fotó: Broken Sphere / Wikipédia

Miért szeretem Ruth-ot, Esztert viszont nem? Miért metéltettem körül a fiaimat, és hagytam abba a templomba járást? És miért akarok egy kis poklot a mennyben?

  1. Domináns zsidóságélményed: Állni a vécében és nézni, hogy körül vagyok metélve. A szüleim minden kényszer híján metéltek körül, én is minden külső előírás nélkül tettem ugyanezt mindkét fiammal. Minden valószínűség szerint, ha kényszerítettek volna, nem szabadultunk volna meg az előbőrünktől.
  2. Melyik bibliai személyiséggel találkoznál szívesen, és mit mondanál neki? Ábrahám ősapánkkal, hogy megmondjam neki, mit gondolok róla és arról, hogy felháborító módon beleegyezett a fia feláldozásába.
  3. Melyik parancsolat tetszik? “Ne kívánd…”, mert ez a parancs a szívben van, láthatatlan, senki nem tudja, hogy megtartod-e, vagy sem, csak te magad.
  4. Mit mondott Mózes Istennek, miután a Sínai hegyen átvette tőle a törvénytáblákat? Szerintem túl sok a tíz parancsolat, tehát nyilván azt mondta neki “talán lehetséges – mert nagyon kívánatos –, hogy kevesebbel is megelégedhettünk volna”.
  5. Jom kipurkor a zsinagógában vagy, otthon böjtölsz a számítógép előtt vagy könnyvel a kezedben, estleg minden a szokásos hétköznapi módon folyik? Jom kipurkor élvezem a csendet magam körül. Bárcsak lenne még néhány ilyen nap, nem a böjt, hanem a gondolatok miatt.
  6. Mikor imádkoztál utoljára, vagy voltál a zsinagógában? Talán 30 évvel ezelőtt, mikor a gyerekeim még kicsik voltak, és szerettem volna, hogy megismerjék a zsinagógát és tudják, hogy mi az az imádság. Miután nem szép dolgokat hallottak ott az apjukról, nem mentek többet.
  7. Rabbi, vagy vallásos ember, akit különösen tisztelsz: Én minden rabbit és vallásos embert tisztelek, aki mint magánember fordul hozzám, és nem mint az egy élő Isten különleges földi küldötte.
  8. Hogy néz ki a te mennyországod? Remélem, hogy az én mennyországomban lesz egy kis pokol is – nem túl sok –, mert anélkül túl unalmas lenne.
  9. Mi szerinted a legfinomabb zsidó étel? Nem tudtam, hogy van “zsidó étel”. Talán vannak ételek, melyeket bizonyos zsidók különlegesen szeretnek – ez sem biztos -, de ez a tény nem teszi a töltött halat vagy a sóletet “zsidóvá”.
  10. Mit törölnél ki a zsidó naptárból? Csökkenteném a gyásznapokat. A gyászoláshoz és az emlékezéshez nincs feltétlenül szükség különleges napokra.
  11. Melyik zsidó ünnep a kedvenced? A Savuot, mert a Bibliából Ruth könyvét szeretem a legjobban. Tetszik az ötlet, hogy éppen egy betért moábita lett kiválasztva, hogy a zsidók ősanyja legyen.
  12. Melyik bibliai történetet nem kedveled? Eszter könyvét. A mai napig nem tudom megérteni, hogy miért kell a zsidók örömének a pogányok lemészárlásához kapcsolódnia.
  13. Mit kérsz Istentől? Nincs kérésem Istentől, mert az én istenem nem nyilvános panaszláda. Isten bennem van, és minden, amit kérek tőle, gyakorlatilag magamtól kérem.

Fordította: frankpeti

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet