Egy izraeli telepes lelőtte az őt késsel megsebesítő palesztint

A merénylet helyszíne - fotó: a Hebron-hegy déli részének regionális tanácsa / Moacat drom Har Hevron

Egy palesztin könnyebben megsebesített késével Ciszjordániában egy izraeli telepest, aki lelőtte támadóját – jelentette a média szerdán.

A hadsereg szóvivőjének beszámolója szerint a merénylő behatolt a Hebron-hegy déli nyúlványán lévő Havat Mor nevű telepesfalu területére, az egyik épületben egy harminchárom éves férfire támadt késével, és könnyebben megsebesítette.

A sérült elővette fegyverét és lelőtte a támadót, aki belehalt sebesülésébe. A kiérkező mentők a helyszínen ellátták a végtagjain szúrt sérüléseket szenvedett férfit, a biztonságiak pedig átfésülték a környéket esetleges további támadók után kutatva.

A 2015 őszén kezdődött erőszakhullám az utóbbi hónapokban jelentős mértékben elcsitult, de olykor továbbra is történnek – főként késes és gázolásos – merényletek Izraelben.

A múlt hónapban egy palesztin támadó a Tel-Aviv szomszédságában lévő Petach Tikva piacánál házilagos lőfegyverével tüzet nyitott egy autóbusz utasaira, és megsebesített öt embert.

2015 ősze óta számos, főként késeléses, gázolásos és lőfegyveres merényletet próbáltak elkövetni palesztinok, akik negyven izraelit, valamit két amerikai turistát meg is öltek. Az izraeli biztonságiak kétszázharmincöt palesztint öltek meg, többségüket támadóként azonosították.     Izrael szerint az uszító palesztin politika miatt robbant ki az újabb erőszakhullám. A palesztinok viszont úgy vélik, hogy a több évtizedes izraeli uralom és a saját államuk megszületésének késlekedése okozta frusztráltság vezet újabb és újabb merényletekhez.

FORRÁSMTI