Elhunyt David Rubinger, Izrael legendás fotósa

Ejtőernyősök a Siratófalnál, 1967 - fotó: David Rubinger / GPO
Ejtőernyősök a Siratófalnál, 1967 - fotó: David Rubinger / GPO

92 évesen elhunyt David Rubinger, Izrael legendás fotósa, első évtizedeinek krónikása – jelentette a helyi média. A művész csütörtökön halt meg.

David Rubinger Izrael-díjat kap – fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Az 1997-ben Izrael-díjjal, az ország legjelentősebb kitüntetésével elismert fotóművész 1924-ben született Bécsben Dietrich Rubinger néven. Tizenöt évesen, 1939-ben szűkebb családjából egyedül menekült Palesztinába az Ausztriát annektáló nácik elől.

Először egy kibucban telepedett le, majd a második világháborúban a brit hadsereg égisze alatt működő Zsidó Brigádban harcolt a fasiszták és szövetségeseik ellen. 1951-től dolgozott fotóriporterként.

Rubinger legismertebb képe az izraeli ejtőernyősöket ábrázolja, amikor 1967-ben Jeruzsálem óvárosát elfoglalták Jordániától, és több évtized után elsőként megilletődve álltak a Siratófal előtt. Ez a kép az Izrael számára a zsidóság szent városát, Jeruzsálemet megszerző hatnapos háború szimbólumává vált.

Ejtőernyősök a Siratófalnál, 1967 – fotó: David Rubinger / GPO

Izraelben a korszak legendás Rubinger-képei közt tartják számon a konyhájában kötényben mosogató Golda Meir miniszterelnökről és a sikeres entebbei túszmentő akció után a kommandósokat ünneplő tömegről készült felvételeket.

Hosszú karrierje során mintegy félmillió képet készített, kamerájával elkísérte a katonákat háborúkba, Libanonba, a Sínai-félszigetre. Évtizedekig a Time magazin helyi szakembere, harminc éven át az izraeli parlament, a kneszet hivatalos fotósa volt.

A hadvezérek a hatnapos háborúban, 1967 – fotó: David Rubinger / GPO

“Megbízom Rubingerben, noha nem rám szavaz” – mondta róla Ariel Saron miniszterelnök, utalva a fényképész baloldali nézeteire. A művészt pénteken temetik szűk családi körben.

David Ben Gurion – fotó: David Rubinger / GPO
Zuhanyozó katonák – fotó: David Rubinger / GPO

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI