Nincs harag: izraeli és iráni rocker együtt koncertezett Tel-Avivban

Aviv Gefen, a neves expunk rocker csütörtök este mintegy hatezres lelkes tömeg előtt különleges koncertet adott Tel-Avivban: együtt zenélt Sanin Nadzsafi iráni kollégájával, akinek nem kevesebb, mint százezer dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére a teheráni illetékesek.

Közös fellépésükkel is bizonyították: a két ország egyszerű polgárai jól megférnének egymással, ha a politikusok mindenféle érdekeik mentén nem uszítanák egymásra őket.

Gefen Jichák Rabin 1995-ös meggyilkolásakor írt Reménydalával ezúttal egészen különleges húrokat pengetett, amikor Nadzsafi perzsa nyelven együtt énekelte vele a békevágyról és a remény fel nem adásáról szóló izraeli himnuszt.

Nadzsafi  már 2004-ben migránssorba kényszerült szabadságot hirdető művészete és ebből adódóan a szabadságot elnyomó iráni rezsim bírálata miatt. Később egy a síita vallási méltóságokat elítélő dala nyomán az iráni papok kimondták halálos ítéletét is. Ezért a daláért mondták ki rá a Fatvát (Itt megtalálható a dal szövegének angol fordítása is):

Hazájában számos (titkos) híve követi sorsának alakulását. Németországban él, onnan érkezett Tel-Avivba, az izraeli barátjával tartott koncertre, és egy ötnapos látogatásra.
Sanon Nadzsafi egyik meztelenséggel is tüntető dalát itt lehet meghallgatni, megnézni:

Aviv Gefen sem rejtette véka alá sohasem baloldali, békepárti politikai álláspontját. Rabin és az Oslói békefolyamat mellett dalolt, és bátran kiáll Benjámin Netanjahu politikájával szemben. Nadzsafi a koncerten a közönség ünneplése mellett felszólította a politikusokat, hogy hagyják abba a népek megosztását mielőtt késő lesz.

És egy részlet a koncertből:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.