Megkezdődött a purim, a zsidó örömünnep

Jelmezes iskolai vigadással, felvonulásokkal és utcabálokkal kezdődött pénteken Izraelben a purimi ünneplés, amellyel az ókori perzsa uralom alatt élő zsidók megmenekülésére emlékeznek – számolt be róla a helyi média.

Pénteken jelmezben ment óvodába, iskolába minden izraeli gyerek, még a középiskolások is. Idén sokan választják a Disney-figurák közül a Vaiana című film szereplői és talán az őszi tűzvész miatt Sam, a tűzoltó jelmezét a tízes kereskedelmi tévécsatorna híradása szerint.

Ezen az ünnepen a hagyomány szerint felvonulásokkal ünnepelnek a nagyobb városokban. Tel-Avivban a város legnagyobb terére várják utcabálra déltől estig az embereket.

Az egész országban három, de Jeruzsálemben négy napig tartó purimi ünneplés idején a zsinagógák mellett négyszáz alkalmi imahelyen, tornatermekben, kultúrházakban, szórakozóhelyeken olvassák fel szombat este Eszter könyvét a Zohár nevű rabbiszervezet kezdeményezésére, hogy megpróbálják áthidalni a hívők és a zsidó vallás szabályait nem követők közötti szakadékot.

A rabbik reményeik szerint ily módon további ötvenezer izraelit vonnak be a vallásos ünneplésbe, ugyanis a zsidó hagyomány szerint purimkor ennek a bibliai könyvnek a felolvasásával kell emlékezni a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülésére.

Ami az egyik oldalon örömünnep, az a másik oldalon nehézségek forrása. Idén egymás után már másodszor zárták le csütörtök éjféltől vasárnap éjfélig – a purim ünneplésének idejére – a palesztin területeket, a Gázai övezetet és Ciszjordániát. Vasárnap éjfélig csak rendkívüli esetekben, humanitárius okokból nyitják meg az átkelőhelyeket a palesztinok előtt Izrael felé.

Más nagyobb zsidó ünnepeken, a zsidó újévkor és tavasszal a pészach, a zsidó húsvét idején rutinszerűen zárlatot rendelnek el a palesztinok lakta részeken, de 2016 előtt csak kivételes esetekben, különleges biztonsági körülmények között alkalmazták ezt a lépést purim idején.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI