Tavaszi mezei avokádósaláta

Pomelós avokádósaláta
Fotó: frankpeti

Egyszerű, gyorsan elkészíthető. Ha éppen egy tavaszi kiránduláson vagyunk itt északon, helyben összegyűjthetjük a hozzávalókat a mezőn. Az avokádó finom ízét könnyen leuralhatja minden más összetevő, ezért csínján kell bánni velük. A pomeló enyhe édessége és savanykássága emiatt alkalmas párosítás. Fontos megjegyezni, hogy a zaatar (szurokfűhöz, illetve majoránnához hasonló növény) nem a forgalmazásban levő fűszerkeveréket, hanem a frissen szedett leveleket jelenti (héber: azuv macuj, אזוב מצוי, latin: Origanum syriacum). Én rendszerint a ház melletti bozótos hegyre ugrok ki beszerezni.

A mezőn minden beszerezhető hozzá – fotó: frankpeti

Hozzávalók (egy avokádóhoz):

  • 3 gerezd pomelo (vagy 4 gerezd pomelit: pomelo és grépfrút közötti gyümölcs)
  • kb. 10-12 zaatarlevél
  • néhány csepp citrom
  • néhány durvára darabolt dió, ízlés szerint

Az avokádót meghámozzuk és kis darabokra szeleteljük. A pomelót megtisztítjuk külső héjától és a belső keserű burkától, darabokra szedjük és felaprítjuk. A zaatarleveleket pici darabokra tépjük, és az egészet óvatosan összeforgatjuk. Durvára darabolt dió illik hozzá. A saláta frissen finom, mivel az avokádó gyorsan oxidálódik és elveszíti ízét.

Beteavon! – fotó: frankpeti

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.