Saját emberei ölték meg a Hezbollah katonai vezetőjét az izraeli hírszerzés szerint

Gadi Ejzenkot izraeli vezérkari főnök
Fotó: Kobi Gideon / GPO

Saját parancsnokai ölték meg tavaly Szíriában Musztafa Badreddínt, a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet katonai vezetőjét – jelentette ki Gadi Ejzenkot izraeli vezérkari főnök kedden a Háárec című izraeli lap szerint.

“(Musztafa Badreddín) megölése a Hezbollahon belüli válság mélységét jelzi, valamint a Hezbollah és iráni patrónusa közötti feszültséget, a bonyolult viszonyokat és a kegyetlenséget” – mondta hírszerzési forrásokra hivatkozva Ejzenkot altábornagy egy Netanya városban, Tel-Avivtól északra megrendezett tudományos konferencián.

Ejzenkot szerint a Hezbollah válságban van, annak ellenére, hogy a szíriai harcokban operatív tapasztalatokat gyűjtött. “Harcuk céljának meghatározása miatt, gazdasági okokból, és vezetési okokból vannak belső válságban” – vélekedett az izraeli vezérkari főnök.

Musztafa Badreddínt, a Hezbollah legmagasabb rangú katonai parancsnokát tavaly májusban egy rejtélyes robbanás ölte meg Szíriában, egy damaszkuszi repülőtér közelében, röviddel azután, hogy találkozott beosztott parancsnokaival.

A Hezbollah eleinte egy titkos izraeli akciónak tulajdonította a halálát, de később a szíriai lázadókat, illetve az Egyesült Államokat vádolta. Az Al-Arabíja arab hírtelevízió értesülése szerint Irán elégedetlen volt Badreddínnel és el akarta távolítani a harcoktól, de Ejzenkot nem adott magyarázatot megölésére.

Badreddín elődje sógora, Imád Mugníje volt, aki 2008-ban egy szintén Izraelnek tulajdonított kivégzés áldozata lett Damaszkuszban. Badreddínt azonban soha nem nevezték ki hivatalosan a Hezbollah katonai parancsnokává, hanem amerikai értesülések szerint csak a szervezet szíriai csapatainak vezetőjévé tették 2011-ben. Ebben a minőségében részt vett a Bassár el-Aszad szíriai elnök és Haszán Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője között tartott szíriai stratégiai megbeszéléseken is.

Gadi Ejzenkot netanyai előadásán utalt az izraeli hadsereg legutóbbi szíriai bevetéseire is, amelyek feszültséget okoztak Izrael és Oroszország között. A vezérkari főnök a hadsereg sikerének könyvelte el Izrael szíriai határszakaszának nyugalmát.
Ejzenkot hangsúlyozta Irán befolyását a Hezbollahra és a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamászra, s az elsődleges kihívásnak a Libanonban és Szíriában is harcoló Hezbollahot nevezte.

FORRÁSMTI