Most meg fogja tudni, hogy a reggeli, a sírás, a gének és a mobiltelefonok hogyan befolyásolják a szexuális vágyat és a hálószobai gyakorlatot. Izraeli tudósok megállíthatatlanul publikálnak az úttörő vizsgálataikról, melyek az életkörülményeket és az egészséget számtalan módon javíthatják, a rákról, az alvászavarról, a poszttraumás stresszről, vagy épp a munkahelyek dinamikájáról. És most íme, 10 gondolatébresztés a szexualitásról és a termékenységről, izraeli kutatók elmúlt évekbeli kutatásai nyomán.

1A VÁGY FENNTARTÁSA HOSSZÚ TÁVÚ KAPCSOLATOKBAN

A hálószobán kívüli intimitás és az egymás iránti fogékonyság megteremtése tartja életben a vágyat a bejáratott pároknál – állítja az IDC Herzliya és a Rochester Egyetem közös tanulmánya.

Mindkét nem képviselői, de főleg nők számoltak be érzékibb magabiztosságról abban az esetben, amikor partnerük nem szexuális megerősítésének köszönhetően érezték magukat különlegesnek. A kutatók azt mondják, hogy ez azért van, mert a nem szexuális megerősítés növeli az érzékelt „társ értéket” a befogadó partner szemében, akire a figyelem irányul.

2A POTENCIÁLIS PARTNER VÁGYÁNAK FOKOZÁSA

Éjszakai klub Tel-Avivban - Forever Tel Aviv
Fotó: David Shankbone / Wikipédia

Érdekesség, hogy a fenti tanulmány eredményének az ellentéte is beigazolódott, amikor ugyanazok a kutatók megvizsgálták, hogy egy ellenkező nemű idegen érzelmi válaszkészsége hogyan befolyásolja a vágyat.

A legtöbb férfi szexuálisan vonzóbbnak tartotta az érzelmileg fogékony nőket, míg a nőket valamivel kevésbé érdekelte kapcsolatot létesíteni érzelmileg fogékony férfiakkal.

A szerzők úgy vélik, hogy a potenciális partnerrel történő beszélgetések során, a nő azt gyaníthatja, hogy a férfi érzékenysége tisztességtelen szándékot rejt, azonban értékeli ezen szándékokat, amikor ugyanazt tapasztalja olyan férfival, aki idővel kiérdemelte a bizalmát.

3A SOK SZEX IMMUNISSÁ TESZ?

Kielégítő szex és megelégedettséget garantáló étkezés – két kellemes élmény, melyek egyébként baktériumoknak és szennyeződéseknek tesznek ki mindannyiunkat – aktiválja az agy jutalmazó központját, amely viszont továbbítja az üzeneteket a szimpatikus idegrendszeren keresztül, hogy növeljék a szervezet immunvédelmét, a Technion-Israel Technológiai Intézet kutatásai szerint.

A tudósok rámutatnak, hogy ez a mechanizmus logikus, mert valószínűleg megismételjük azokat a tevékenységeinket, melyekben jól érezzük magunkat. A szervezet érdeke, hogy erősebb immun-memóriát hozzon létre a kórokozók ellen, melyeket ezen tevékenységek jellemzően generálnak.

4A MOBILTELEFON ÉS A FÉRFI TERMÉKENYSÉG

Azoknak a férfiaknak, akik szeretnének apák lenni, csökkenteniük kell a mobiltelefon használatukat és használat közben karhosszra kell tartaniuk azt, a Haifa Carmel Klinika tanulmánya szerint.

A napi mintegy 1 óra a rendszeres mobiltelefon beszélgetések hossza. Azok a beszélgetések, amikor töltőre van csatlakoztatva a készülék, megduplázzák a csökkent spermium koncentráció valószínűségét. Kóros koncentrációkat olyan férfiak spermájában is találtak, akik a telefont a lágyéktól kevesebb, mint 50 cm távolságban tárolják.

A bűnös a kis mennyiségű elektromágneses sugárzás amit a telefonok kibocsátanak. Mivel a sperma minősége 40%-ban a párok közti meddőségi problémák oka, a vezető kutató azt javasolja, hogy a férfiak fejhallgatóval vagy kihangosítóval használják telefonjaikat és ne aludjanak bekapcsolt vagy töltődő telefon közelében.

5REGGELIZZETEK ÉS CSINÁLJATOK GYERMEKET!

A magas kalóriatartalmú reggeli növeli a termékenységet a policisztás ovárium szindrómával élő nők esetében (PCOS), a Héber Egyetem és a Tel-Aviv Egyetem kutatói szerint.

A tanulmány azt vizsgálta, hogy az étkezések időzítése milyen hatással van a PCOS-szel élő nők terméketlenségének két tényezőjére, az inzulin rezisztenciára és a megnövekedett férfi nemi hormonokra (androgénekre).

A kísérlet azon résztvevői, akik a legtöbb kalóriát a reggeli étkezéskor fogyasztották el vacsora helyett, drámai tesztoszteron szint és mérsékelt glükóz szint csökkenést, illetve az inzulin rezisztencia csökkenését tapasztalták. És sokkal magasabb volt az ovulációjuk.

6A KÖNNY LELOHASZT

Könnyek olyan vegyi anyagot tartalmaznak, amely csökkenti a férfiak szexuális izgalmát, a rehovoti Weizmann Tudományos Intézet tanulmánya szerint. Pusztán egy női könnyel átitatott nedvszívó párnába történő beleszagolás elég ahhoz, hogy rohamos sebességgel leessen a tesztoszteron szint és jelentősen csökkenjen a szexuális izgalmakért felelős agyi területek tevékenységi szintje.

A kutatók azt találták, hogy a könnyek megszagolása nem befolyásolja a férfiak képességét a szomorú vagy az empatikus női arckifejezések megfejtésében, de ez nem csökkenti, hogy mennyi szexepilt tulajdonítanak a férfiak ezen arcok viselőinek.

7A SZERELEM GÉNJE

A szexuális vágy nem csak a hormonok és a pszichológia kérdése, hanem genetika is a Héber Egyetem kutatója szerint, aki első alkalommal mutatta ki, hogy a közös eltérések a D4 receptor génben a DNS-szekvenciában – mai nevén a „szerelem génben” – befolyásolhatják minden egyén szexuális vágyát, izgalmát és működését.

8A SZERETETHORMON

Egy a Bar-Ilan Egyetemen alkotott tanulmány szerint, a hosszú távú szerelem titka az oxitocin hormon, ami a szexuális úton történő szaporodást, az anyai kötődést és a szorongást befolyásolja.

A hatvan páron végzett kísérlet alapján a tanulmány azt állapíttta meg, hogy azoknak a vérében, akik végül együtt maradtak, magasabb volt az oxitocin szint az udvarlás során, mint azoknál, akik szakítottak. A kísérlet megkezdése utáni hatodik hónapban is együtt voltak azok a párok, akiknek az oxitocin hormon szintje magas volt.

9HOSSZÚ ÉLET VAGY SOK SZEX?

Vagy hosszú élet vagy sok a szex, de mindkettő nem megy, egy izraeli és nemzetközi tanulmány szerint, amely kimutatta, hogy a hüllők élettartama hosszabbodott ugyanakkor csökkent a szaporodási rátájuk a növényekben gazdag étrend miatt.

A kutatók megállapították, hogy a szaporodás fizikailag és érzelmileg megterhelő a nőstény hüllőknek, és sebezhetőbbé teszi a ragadozókat. Sőt, a kígyók és a gyíkok a korai szexuális érésük miatt fiatalabban halnak meg. A zöldségdús étrend, a hidegebb éghajlat és a nagyobb testméret is támogatják a hosszú élettartamot.

Hogy emberek esetében lehet-e alkalmazni a fenti tételeket, még nem ismert.

10A SZEX MINT HATALMI JÁTÉK

Egy Ariel Egyetemi tanulmány volt az első empirikus teszt a szexuális manipuláció megismeréséhez, a szexuális manipulációt vizsgálva, amelyet az egyik házastárs befolyásol vásárlási döntésekkel, a pár nyaralása során. A kutatók megállapították, hogy a kevesebb hatalommal élő házastárs inkább használja a szexet, mint „házastársi befolyásolási stratégiát”.

FORRÁSIsrael21