Azt írja az újság… avagy miért nem segítenek a férfiak a házimunkában

Azt írja az újság… hogy kiderült, hogy mi is megy végbe a férfiak lelkében, ha a házimunkáról van szó.

Gyakori panasz, hogy a feleség úgy érzi, a férj szívességet tesz azzal, ha segít néha otthon, hiszen ez nem az ő feladata. A feleség szerint viszont kötelessége lenne segítenie nemcsak a feleségének, hanem tulajdonképpen önmagának is, hiszen ez ugyanúgy az ő otthona is.

David Pinchaszov rabbi, aki önmagát – ortodox zsidó körökben – mint házassági szakértőt és tanácsadót hirdeti, a következőképpen magyarázza meg a helyzetet, természetesen a hagyományos, vallásos felfogás szerint:

Először is Salamon példabeszédéből idéz: “Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon”, azaz a férj személyiségét figyelembe kell venni.

Most akkor milyen is a férj személyisége? A rabbi szerint a férfi és nő természetét az Isten különbözőnek teremtette. A női lélek inkább a házasságra, a gyermekekre és az otthon ellátására lett teremtve, mert van benne egyfajta közös lélek, ellentétben a férfivel. És mi bizonyítja ezt? Az, hogy például egy veszekedés után a férj gyakran sztrájkba lép, és megszünteti az együttműködést, ám ilyenkor a nő, persze egyedül, folytatja a főzést, a takarítást és az összes házimunkát.

Ebből következik tehát, hogy a nő minden külön “köszönet” nélkül is elvégzi a házi teendőket. És ha kap is esetleg köszönetet, azt úgy értelmezi magában, hogy “óh, a férjem észrevette, hogy milyen sokat dolgozom és töröm magam, ez bizony nehéz volt, de én csak azért is megcsináltam a számára”.

Míg a férjben, ugye, nem buzog annyira ez a közös lélek, és nem érdeklik a házi teendők. Ezért ha megköszönik neki a segítséget, akkor azt így értelmezi: “Azért mondanak nekem köszönetet, mert tulajdonképpen nem is kellet volna ezt megcsinálnom. Milyen rendes vagyok, hogy mégis elvégeztem”. A férfi tehát mintegy önkéntesnek érzi magát a házimunka terén.

És a rabbi szerint ez nem véletlen, Isten készakarva teremtette a férfit ilyennek, hogy a nő ezzel a kihívással szembenézve teljesíthesse a Bibliában előírt kötelességét, miszerint a férj “hozzáillő segítőtársa” legyen. És ez azzal is jár, hogy rá kell vezetni a férfit a fent említett, “neki megfelelő módon” arra, hogy kivegye a részét a családi életből.

Hogy is néz ki ez a gyakorlatban? El kell tehát fogadni, hogy a férj csak egyfajta “önkéntes” otthon, hiszen ez, ugye, a természetéből következik. Minden segítséget külön meg kell köszönni, és semmiképpen sem kritizálni, még ha a dolog nem is tökéletes. Állandóan dicsérni kell, hogy mennyit segít otthon a feleségének és a gyerekeknek, ezáltal felől tud emelkedni az eredeti természetén.

Noha tulajdonképpen a férj “kötelessége” lenne otthon segíteni, mégis, ha folyton erre a kötelességére emlékeztetjük, akkor, mint láttuk, ez ellenkezik a férfi természetével, és ellenállást vált ki, a férfi elzárkózik és nem fog együttműködni. Ha pedig ezt erőltetjük, akkor a párkapcsolat megromlik, és akár válás is lehet a vége, mint ez nem egyszer előfordul.

És ahogy a rabbi összegzi: “A (házi)békét nem az igazunkkal érjük el, mert az igazság a béke ellentéte”.

Eddig tehát David Pinchaszov rabbi véleménye. Tényleg, az emberek mindent meg tudnak magyarázni. Leginkább azt, ami a hasznukra van. Például azt, hogy a feleség mint egy állandó, fizetés nélküli cseléd köszönet nélkül kiszolgálja a férjet, és ellássa az egész családot. Aztán még vegye figyelembe a férfi érzékeny lelkét és dicsérgesse, ha néha hajlandó két szalmaszálat keresztbe rakni. Merthogy ilyennek lett teremtve. És bár egész nap a Tórát tanulmányozza, sose ér ahhoz a mondathoz, hogy “Arcod verejtékével egyed a kenyeret”.

Ez persze nem csak az ortodox zsidó körökben van így, hanem tulajdonképpen mindenhol. Hát ez az, ami engem nagyon idegesít. Régen, még esetleg amikor a férfi eltartotta a feleségét, és a nő egész nap otthon dolgozott. De manapság, amikor gyakorlatilag minden nő dolgozik?

És vajon mit jelent, hogy az “igazság a béke ellentéte”? A hazugság vezet a békéhez? Vajon a férfi igazsága az nem a béke ellentéte? Ekkora hülyeséget.

De már abba is hagyom, mert főznöm és takarítanom is kell, és persze a mosatlan se vonul magától a mosógépbe, a férjemtől meg aztán még annyira sem.

Ráadásul egy édes köleskása recept. Ez azért, mivel régen faluhelyen az esküvő napján a menyasszony cipőjébe kölest szórtak, mert úgy tartották, ettől lesz szorgalmas háziasszony.

Hozzávalók

  • 1 bögre (2 dl) köles 
  • 6 dl tej
  • kevés só
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 evőkanál méz
  • 2 darab közepes őszibarack
  • 2 evőkanál piros lekvár
  • 5 dkg vegyes aszalt gyümölcs

Elkészítés:

  1. Az átmosott kölest a mézzel, fahéjjal, sóval ízesített tejbe tesszük, és időnként megkeverve legalább 35 percig főzzük. Akkor jó, ha a köles szétnyílt és megduzzadt. 
  2. Ha már majdnem készen van, levesszük a tűzről, lefedjük, és 10 percet állni hagyjuk, hogy a kölesszemek az összes tejet beigyák.
  3. Tálkákba szedjük, és a gyümölccsel, lekvárral tálaljuk.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.