Rivlin elutasította Olmert kegyelmi kérvényét

Ehud Olmert
Fotó: Ohayon Avi / GPO

Reuven Rivlin izraeli államelnök elutasította a korrupcióért elítélt és börtönben ülő Ehud Olmert volt miniszterelnök kegyelmi kérvényét – jelentette hétfőn az izraeli közszolgálati rádió.

Rivlin indoklásában leszögezte, hogy a kérvényben felsorolt érveket ismerte a bíróság, amikor meghozta ítéletét Olmert ellen. Közleménye szerint mivel az elnöki intézmény nem a bíróság elleni fellebbezést szolgálja, nem látta helyesnek, hogy teljesítse a kérést.

Ehud Olmert az elnöki döntéstől függetlenül három hónap múlva kérvényezheti büntetése utolsó harmadának elengedését. Rivlin kijelentette, hogy ha az erről döntő bizottság szabadon engedi a volt kormányfőt, akkor kész utólag kegyelemben részesíteni, és ezzel mentesíteni a harmadolással elengedett elítéltekre vonatkozó korlátozások alól.

Az izraeli igazságügy-minisztérium kegyelmi bizottsága nem javasolta Rivlinnek Olmert beadványának elfogadását, noha Ajelet Saked miniszter a volt miniszterelnök számára kedvező döntést szorgalmazott az izraeli társadalomnak tett szolgálatával elért érdemei elismeréseként.

Olmert tavaly februárban kezdte meg a megvesztegetésért, csalárd előnyszerzésért és az igazságszolgáltatás munkájának akadályozásáért rá mért, összesen huszonhét hónapos börtönbüntetésének letöltését, és eddig tizenhárom hónapot töltött rács mögött.

A büntetése utolsó harmadának elengedéséről döntő bizottság először júniusban hallgatja meg Ehud Olmertet, akinek a kedvező elbíráláshoz vállalnia kell a részvételt egy rehabilitációs programon.

A volt kormányfőt 2014-ben összesen hat év letöltendő börtönre ítélték, mert még jeruzsálemi polgármester korában, egy ingatlanpanamában megvesztegetés céljával pénzösszegeket fogadott el, de büntetését ebben az ügyben a legfelsőbb bíróság másfél évre mérsékelte.

Egy másik, az igazságszolgáltatás munkájának akadályozása miatt folytatott eljárásban Olmert vádalkut kötött az ügyészséggel. Elismerte vétkességét, és hat hónapnyi szabadságvesztést szabtak ki rá, amelyet másik büntetésével egyidejűleg kellett volna leülnie, de a bíróság a vádalkut módosította, és hozzáadott még egy hónapot előző büntetéséhez.

Tavaly szeptemberben végül újabb nyolc hónap börtönt kapott egy másik büntetőügyben azért, mert készpénzt fogadott el politikai előnyökért cserébe Morris Talansky amerikai üzletembertől, amikor 1993 és 2003 között Jeruzsálem polgármestere volt.