10 csodás naplemente Izraelből

Lehava Taybe - fotó: Zina Shich-Yosef

A naplementék Izraelben egész évben látványosak, de állítólag ezekben a napokban, vagyis az őszi hónapok alatt a legcsodálatosabbak. Ahogy a napok egyre rövidebbek lesznek, a napsütéses égbolt különleges színárnyalatokat ölt, az élénk vöröstől a rózsaszínen keresztül a narancssárgáig.

Miért vörös az ég napnyugtakor? A napfény az űrben többnyire akadálytalanul haladhat, a légkörbe beérve azonban jelentős változáson megy keresztül. Az atmoszférában ugyanis az apró részecskékkel – porszemekkel, vízcseppekkel, gázmolekulákkal – találkozva a fény szóródni kezd. A szóródás módját nagyban befolyásolja a levegőben megtalálható szemcsék és az adott hullámhossz viszonyított mérete. A sugárzás hullámhosszához képest kicsi részecskék jobban szórják a kék fényt, mint a vöröset, így az eget napközben kéknek látjuk. Viszont napkeltekor és napnyugtakor, amikor a napfény kis szög alatt lép be a légkörbe és majdnem 40-szer akkora távolságot tesz meg, mint délben, mielőtt a szemünkhöz érne, a kék fény jelentős része kiszóródik, és szinte csak a vörös és narancssárga sugarak érkeznek el hozzánk a Napból.

A Tel-Aviv Egyetem Földtudományi Tanszékének professzora, Pinhas Alpert magyarázata szerint Izrael a környező sivatagoknak köszönheti ezt a különlegesen színes természeti jelenséget. Különösen szeptemberben és az őszi hónapokban kerül nagy mennyiségű por- és homokszemcse a levegőbe, ettől ennyire lenyűgöző nálunk a naplemente ebben az évszakban.

“Az őszt a Vörös-tengeri széláram jellemzi, amely a keletről érkező szelekből áll. Mostanában a Jordániából, Szíriából és a szaúd-arábiai sivatagokból is egyre több a beáramló homokszemcse. Ezek a sivatagi részecskék szétszóródnak és elnyelik a fény útját, ez okozza a vörös naplementét.”

Kezdjük a naplemente-szezont ezzel a 10 csodás fotóval, a Földközi-tengertől Eilatig:

Nachsholim part – fotó: Israel Hirshberg
Fürdőzés a Holt tengerben – fotó: Udi Steinwell
A Haifai-öböl – fotó: Silló Sándor
Tel-Avivi tengerpart – fotó: Vadász Éva
Esti horgászás – fotó: Silló Sándor
Tengerpart Tel-Aviv mellett – fotó: Adam Grabek
Yaffo
Földközi-tenger – fotó: Lior. L
Fotó: Natasha P.
Betzet tengerpart Észak-Izraelben

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.