Netanjahu ma este elbocsátotta tisztségéből a védelmi minisztert. Galant ugyanis tegnap felszólította a koalíciót, hogy állítsák le az igazságügyi reformot, amely miatt az ország biztonsági helyzete súlyos és azonnali veszélybe került. Galant az izraeli biztonsági erők, a hadsereg, a Sabak vezetőinek ajánlatát is figyelembe vette bejelentése előtt. Ennek ellenére Netanjahu, néhány órával azután, hogy hazatért londoni útjáról, a nemzetbiztonsági tanács összehívása nélkül azonnali hatállyal felmondott a miniszternek. “Megrendült benned a bizalmam” – szólt az indoklás.

A miniszterelnök már szombaton este, Londonból kifejezte Galant felé nemtetszését, de csak 24 órával később jelentette be, hogy megválik a védelmi minisztertől – írja a Jerusalem Post. A Maariv szerint mindössze 48 órája van Benjamin Netanjahunak, hogy új védelmi minisztert nevezzen ki.

A miniszterelnök döntése spontán tüntetéseket robbantott ki. E sorok írásakor is ezrek vonulnak az utcákra országszerte. Spontán tüntetések vannak a nagyvárosokban, a kereszteződésekben, Tel-Avivban az Ayalon autópályát tüntetők foglalták el.

Fotó: Bea Bar Kallos / Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.