Pészachi nagytakarítás a Siratófalnál – Videó

Néhány napja – az ünnepre való hagyományos készülődés részeként – megtisztították a Siratófalat.

A vallásos zsidók cetlikre írják a Teremtőhöz írt kéréseiket, és mikor a Fal megtelik, ki kell tisztítani a kövek közötti réseket, hogy legyen hely az újabb imáknak. Ezt évente kétszer végzik el, Ros Hasana zsidó újév és Pészach előtt. A takarítást vezető Smuel Rabinowitz rabbi elmondása alapján az összegyűlt cetliket a földbe temetik, hogy senki ne tudja elolvasni őket.

A Siratófal (más néven Nyugati Fal; הכותל המערבי, HaKotel HaMa’aravi) a második templom idejéből való támfal Jeruzsálemben. A Siratófal név onnan ered, hogy a zsidók e falnál imádkozva gyászolják a templom lerombolását; a Nyugati Fal elnevezés pedig arra utal, hogy egykor a Heródes által újjáépített második templom udvarát határolta. A Siratófal a jeruzsálemi óváros vallásiemlék-együttesének, a Templom-hegynek a része.

A Siratófal jelenleg a zsidó vallásgyakorlás számára hozzáférhető legszentebb hely, mivel egyrészt magára a Templom-hegyre való belépést a legtöbb rabbi tiltja, másrészt a hegy palesztin felügyelet alatt áll, amely ugyan zsidók belépését nem tiltja, a nem muszlim vallásos megnyilvánulást azonban igen.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSTimes of Israel