Újabb ülést tartott a Magyar-Izraeli Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság

Magyar izraeli gazdásagi ülés
Fotó: KKM

A Magyar-Izraeli Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) negyedik ülésére 2017. március 28-29-én került sor Jeruzsálemben.

Az izraeli delegációt Ohad Cohen, az izraeli Gazdasági és Ipari Minisztérium kereskedelmi biztosa, a Bizottság izraeli tagozatának elnöke, míg a magyar delegációt dr. Mikola István, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára vezette.

A GVB ülés kiemelt együttműködési területei között szerepelt az energetika, a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás, a kutatás és fejlesztés, az infokommunikáció, az egészségügy, az egészségipar és a turizmus. Mikola István államtitkár kiemelten fókuszált a magyar érdekekre, úgymint a tudástranszfer az energetika területén, az élelmiszerbiztonság, a vízügyi és környezetvédelmi technológiák cseréje, a kutatás és fejlesztési szinergiák javítása, valamint a harmadik országokban történő közös nemzetközi fejlesztési együttműködés kialakítása.

A GVB ülés margóján bilaterális megbeszélést folytatott Ron Adam energiaügyi különmegbízottal, ahol hangsúlyozta, hogy Magyarországnak kiemelt érdeke fűződik a magyar szakértelem, illetve a magyar felsőoktatásban rendelkezésre álló Stipendium Hungaricum ösztöndíj-keret hatékony kihasználására, különösen az energetika terén.

Mikola István államtitkárt kétoldalú találkozó keretében fogadta Alon Ushpiz, az izraeli Külügyminisztérium politikai igazgatója. A megbeszélésen áttekintették a biztonságpolitikai kihívásokat és azok kezelésének lehetséges irányait.

Mind Magyarország, mind Izrael vonzó utazási célpont a lakosság számára. Izrael 2016-ban Magyarország 14. legfontosabb küldő piaca volt a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján. Az utasforgalmat elősegíti, hogy a Wizz Air Budapest-Tel-Aviv között rendszeresen üzemeltet közvetlen járatokat, a nyári időszakban heti 7 alkalommal.

FORRÁSKKM