Az izraeli kormányzat és az ellenzék is üdvözölte az amerikai légicsapást

Izraelben a miniszterelnöki hivatal, az államfő, miniszterek és ellenzéki politikusok egyaránt üdvözölték az Egyesült Államok péntek hajnali rakétatámadását a szíriai Homsz egyik légi támaszpontja ellen – jelentette péntek reggel a helyi közszolgálati rádió.

A rádió közlése szerint Izraelt előre értesítették Washingtonból a tervezett katonai lépésről.
A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Donald Trump amerikai elnök erős és világos üzenetet küldött arról, hogy elfogadhatatlan a vegyi fegyver bevetése.

“Izrael teljes mértékben támogatja Trump elnököt, és reméli, hogy e határozott üzenet a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének szörnyű tetteivel szemben nemcsak Damaszkuszban visszhangzik majd, hanem Teheránban, Phenjanban és máshol is”- hangsúlyozta a hivatalos közlemény.

Reuven Rivlin államfő szerint Donald Trump amerikai elnök és az amerikai hadsereg egyértelmű és határozott lépései megfelelő és elvárható választ adtak a vegyi fegyver rettenetes használatára az ártatlan civilekkel szemben.

- Hirdetés -

“Amerika a szabad világ számára példát mutatott, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a Szíriában zajló atrocitások befejezéséhez”- vélekedett az izraeli államfő.
Jiszrael Kac hírszerzési miniszter üdvözölte a szerinte jelentős ideológiai és stratégiai hatású légicsapást. Szerinte szükséges válasz volt egy világhatalom részéről a határvonalak meghúzására egy brutális diktátorral szemben, és egyértelmű jelzés az Irán vezette tengely támogatóinak is.

A Cionista Tábor nevű ellenzéki párt egyik képviselője, Omer Barlev üdvözölte az amerikai elnök lépését, és reményét fejezte ki, hogy nem egyszeri esemény történt. Szerinte a légicsapás azt az amerikai szándékot jelzi, hogy Washington részese legyen a közel-keleti eseményeknek, és megértesse Oroszországgal, hogy nyomást kell gyakorolnia az Aszad-rezsimre a szörnyű mészárlás megfékezése végett.

Jichák Hercog, a Cionista Tábor és a parlamenti ellenzék vezetője is megszólalt. “Trump elnök döntése, a Tomahawk rakéták támadása a szíriai légi bázis ellen fontos üzenet a megfelelő időben és a megfelelő helyen a damaszkuszi hentesnek” – mondta Hercog.

- Hirdetés -
FORRÁSMTI