Ismét ősi Gitta recept, amit a választások alapos esélylatolgatása közepette gyártunk le a kicsiny jeruzsálemi konyhában. Illetve főként én latolgatok, mert Gitta néni szerint tökmindegy, ki győz, Izrael mindenképp épül-szépül és virágzik, mert ez az ország mi vagyunk, akik szorgalmasok és szépre vágyók, nem pedig a politikusok, akik mindig haszonlesők, mindegyforma, szóra sem érdemes az egész.

Persze Gitta néni megy szavazni, elvégre ez a mi országunk, hogyne menne! De beszéljünk inkább fontosabb dolgokról: belekeverjük a sajtot, vagy csak a végén szórjuk meg vele a tetejét? Hogy szeretnéd, Zsuzsikám?

Meghajlok 91 évének bölcsessége előtt, és próbálom keze alá adogatni a kellékeket, kést, fokhagyma-préselőt, mérőcsészét, de mire odaérek, mindig megelőz. Inkább előveszem a laptopot, és jegyezgetem a hozzávalókat. Az én konyhámban mindig hadiállapot uralkodik, pláne egy ilyen sok hozzávalós alkotás nyomán, utána jön a takarítás. De itt közben is minden ragyog, ha valamit előkap, azt már teszi is vissza tisztán, szédülök a ritmustól.

Aztán már kész is az isteni pastida, több évtizedes kísérletezés eredménye, benne a magyar, az izraeli és az amerikai konyha összes vívmánya. Aki nem eszik húst, annak főétel, de lehet köret, vagy egy hétköznapi fogyókúrás ebéd szólóban, optimálisan zöldsalátával.

Hozzávalók:

  • 1 közepes cukkini
  • 1-2 kiló spenót
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 vöröshagyma
  • 2 tojás
  • maceszliszt, vagy prézli
  • mozarella sajt
  • só, bors
  1. Lereszeljük a cukkinit egy szép nagy tálba.
  2. 2 tojást ráütünk.
  3. Apróra vágjuk a spenótot – ha lehet, porcelánkéssel, arról nem kerülhet rozsda az ételbe.
  4. Belepréselünk 2-3 gerezd apróra vágott fokhagymát.
  5. Belereszelünk egy fél lilahagymát, amit közben a farkánál, s nem a fejénél tartunk, hogy ne essen szét.
  6. Ráreszelünk 15 deka mozzarellát.
  7. Belemérünk 3 evőkanál olajat, majd fűszerezzük kávéskanál sóval, borssal – nem méregetünk, ízlés szerint.
  8. ¼ pohár prézlit vagy maceszlisztet öntünk rá.

És ezek után szépen alaposan összedolgozzuk.

Brokkolit is lehet hozzáadni, az most éppen nem volt itthon. Mindenki bátran kísérletezzen mindenféle zöldségekkel.

Itt kettéválik az alkotófolyamat, vagy a gázon, vagy a sütőben folytatjuk.

Ha kis lángon a gázon, akkor alaposan kiolajozott serpenyőben nagy fedővel beborítjuk, s mikor már szép a színe, akkor tányér segítségével megfordítjuk, és megsütjük a másik oldalát is.

Vagy bedobjuk a sütőbe, és ott sütjük meg 180 Celsius-fokon olyan fél óra alatt, majd még rádobunk 5 percet a tetejére szórt extra mozarellával.

Beteavon!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.