Pita vagy pászka? Magánügy

Kovászos vs kovásztalan

Pita vs Pászka - illusztráció: Izraelinfo

Akár eszik valaki hamecot az ünnepek alatt, akár nem, egy biztos: ez nem az állam dolga. Ezzel az indoklással terjeszti a Kneszet elé közvetlenül az ünnepek után a Merec párt képviselőnője, Tamar Zandberg azt a törvényjavaslatot, amely eltörölné az 1986-ban hozott, úgynevezett „Hamec-törvényt”.

A hatályos izraeli jogszabályok tiltják a pészachi ünnepek idején a hamec, vagyis a vallásilag ekkor tiltottnak számító kovászos termékek (kenyér, péksütemény és hasonlók) árusítását, illetve fogyasztásra felkínálását a többségben zsidók lakta településeken, negyedekben.

A képviselőnő véleménye szerint egy demokratikus rendszerben elképzelhetetlen, hogy jogszabály ilyen mértékben beleavatkozzon az egyén szabadságába és vallási szokásokat törvényi úton, büntető szankciókkal fenyegetve kényszerítsen ki.

Zandberg szerint Izrael nem halachikus, fundamentalista állam, nincs olyan törvényi előírás, amely kötelezővé teszi a vallási előírások betartását. Indoklása szerint semmiféle akadálya nincs annak, hogy aki nem kíván a pészachi ünnepek alatt kovászos termékeket vásárolni és enni, ezt megtegye – így volt ez a jogszabály meghozatala előtt és így lesz annak eltörlése esetén is. A jelenlegi törvény nem más, mint vallási kényszer, ami valójában nem a zsidó szokásokat hivatott tükrözni, hanem egy politikai, hatalmi harc eredményeként született, az izraeli társadalom egy szélsőséges kisebbségi csoportjának kísérlete arra, hogy előírja akaratát.

„Egy olyan ünnep, amelynek a jelképe a szabadság és a szabad választás, nem adhat teret egy ilyen bizarr és felesleges jogszabálynak. Aki akar, egyen, vegyen vagy áruljon pitát, kenyeret, aki nem nem. Kellemes ünnepeket!” – zárta Zandberg az erről szóló bejegyzését a Facebookon.

NEM halachikus állam

Mit együnk pészachkor?

  • Ízlés szerint bármit (78%, 73 Votes)
  • Csak kovásztalant (22%, 20 Votes)

Összes szavazó: 93

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.