Gázában elfogott izraeliek szabadon engedését sürgeti a HRW

Illusztráció - fotó: Vered Adir / Wikipedia
Illusztráció - fotó: Vered Adir / Wikipedia

Fogva tartott, mentálisan sérült izraeliek miatt bírálta a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász mozgalmat a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet – jelentette a Háárec című izraeli újság honlapja szerdán.

A HRW felszólította a Hamászt, hogy engedjék szabadon a jelek szerint a szervezet fogságában lévő, értelmi fogyatékkal élő két izraeli állampolgárt, akik önszántukból, gyalog hatoltak be az övezetbe, ahol minden bizonnyal elfogták őket.

“Fogva tartásuknak nincs köze az Izrael és a Hamász közötti konfliktushoz, állapotuk miatt elszigetelésük és elzárásuk embertelen” – áll a jogvédők szerdán kiadott jelentésében.
A HRW információk átadását sürgette a Hamásztól a két izraeli civil, Hisam al-Szajíd beduin arab, és az Etiópiából kisgyermekként Izraelbe vándorolt Avera Mengisztu ügyében.
A két férfi rokonai attól tartanak, hogy a Gázai övezetben nem biztosított a pszichiátriai kezelésük.

A Hamász csak több tucat, izraeli börtönökben fogva tartott aktivistájának szabadon engedése fejében hajlandó információkat átadni a két izraeli hollétéről. “Semmiféle sérelem vagy cél sem indokolhatja emberek elfogását és sorsuk áruba bocsátását” – hangsúlyozta Sarah Leah Whitson, a HRW közel-keleti igazgatója.

A Gázában eltűnt, 30 éves Mengisztu az övezettel szomszédos Askelónban élt. 2014 szeptemberében a tengerparti strandon a határig sétált, majd a határőrök felszólításait figyelmen kívül hagyva átmászott a túloldalra a drótkerítésen. Mindezt egy videofelvétel is bizonyítja.

Al-Szajíd 2015 áprilisában a Negev-sivatagból tartott a gázai kerítéshez, miután családja szerint korábban már többször is járt a túloldalon. Útvonalát a telefonján rögzített fényképek alátámasztják.

Előzőleg mindkettőjüket katonai szolgálatra alkalmatlannak nyilvánították, és többször kórházban kezelték őket elmeállapotuk miatt.

A HRW szerint egy harmadik, 19 éves izraeli is átmászhatott a kerítésen az övezetbe, mielőtt eltűnt, de erről az esetről nem rendelkeznek biztos információkkal.

FORRÁSMTI