Frankensteini vadászgépet legózott össze az izraeli légierő

A Boeing azt hitte, viccelnek az izraeli mérnökök, hogy egy általuk totálkárosnak ítélt vadászgépbe akarnak új életet lehellni.

Többször kellett megkeresnie a Boeing repülőgépgyárat az izraeli légierő 22-es műhelyének. Az amerikai mérnökök ugyanis azt hitték, viccelnek, amikor arról kérdezték őket: szerintük rendben lesz, ha egy kétüléses, kiégett hátsó törzsű F-15B vadászgépre ráhegesztik egy már 20 éve leállított, együléses F-15-ös megfelelő elemeit?

Amikor az olyan nagy gyártók, mint a Boeing vagy a Lockheed Martin már azt mondja, nem lehet vagy nem éri meg megcsinálni, na akkor jönnek az izraeli légierő mérnökei, s kitalálnak egy megoldást. Ahogy tették most is.

Hat éve, felszállás közben pelikánok szálltak a vadászgép hajtóművébe, masszív tűz keletkezett. A pilóta irányított kényszerleszállást hajtott végre, azonban az F-15B hátsó fele gyakorlatilag megsemmisült. A Boeing ítélete szerint a gép totál káros lett.

Itt jön képbe az izraeli 22-es műhely “varázslóinak” munkája:kezelésbe vették a nagyon komolyan megsérült gépet. Röpke három év amerikai-izraeli vita után kiderült, nem lesz kannibalizálva a gép, azaz az ép alkatrészek, berendezések kiszerelése után nem dobják a kukába a maradékot. Épp ellenkezőleg: a jóval kisebb számban hadrendben álló, kiképzésre optimalizált F-15B új életet kap.

A hibrid vadászgép ismét repül – fotó: Izreali légierő

Való igaz, az amerikai légierőnél más a módi: ha kiégett, akkor megy a kukába, van másik. Csakhogy Izrael nem engedheti meg magának a gépveszteséget, korlátosak az erőforrásai.  Az egymillió dollárra becsült szerelési költség pedig elenyésző a 40 milliós, újonnan beszerzett darabárhoz képest.

Amikor felvettük a gyártóval a kapcsolatot, hetekig nem kaptunk választ. Ekkor újra írtunk nekik, mit gondolnak arról, hogy két különböző vadászgépet szeretnénk kombinálni. Meglepődve felelték, azért nem írtak eddig, mert azt hitték, viccelünk

–  mondta Maxim Orgad alezredes, a 22-es műhely parancsnoka.

Haim Mirngoff alezredes, a műszaki részleg vezetője szerényen megjegyezte: 16 éve dolgozik itt és ezalatt legalább 7-8 olyan repülőgépet hoztak vissza az életbe, amiről más légierőnél már rég lemondtak volna.

A cikk folytatása >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁS24.hu