Korrupciós ügyben hallgatják ki az izraeli belügyminisztert

Az izraeli rendőrség korrupciógyanús ügyekben berendelte kihallgatásra Arije Deri belügyminisztert és feleségét, és reggel váratlanul beidéztek tizennégy, velük kapcsolatban álló további gyanúsítottat – jelentette hétfő reggel az izraeli tízes tévécsatorna.

A nyomozók elsősorban a Deri családon belüli pénzmozgásokat és a tulajdonukba került ingatlanok megvásárlásához szükséges pénzek eredetét vizsgálják.

Arije Deri – fotó: wikipedia

A belügyminisztert az izraeli médiába kiszivárgott hírek szerint várhatóan többek közt a Szafszúfa nevű észak-izraeli faluban felépített villájának pénzügyi hátteréről, a felesége által vezetett alapítványok pénzmozgásairól, az adományok eredetéről és útjáról kérdezik, valamint arról, hogy közvetlenül az előtt, hogy Arije Deri visszatért a politikába, egy értékes jeruzsálemi ingatlant a testvére nevére íratott át, és gyanúsnak vélt németországi befektetéseikről is nyilatkozniuk kell.

Szokatlan módon a politikus és felesége kihallgatásának reggelén állítottak elő az ügyben 14 másik embert is. A Jediót Ahronót című napilap honlapja, a ynet úgy tudja: egy állami hivatal igazgatója és egy fontos üzletember is köztük van.

A Deri család elleni vizsgálat tavaly áprilisban kezdődött, elsősorban adóbevallási szabálytalanságok gyanúja nyomán.

Arije Deri az 1984-ben létrehozott, a vallásos keleti zsidókat tömörítő Sasz párt egyik alapítója. 2000-ben szintén belügyminiszterként hároméves börtönbüntetésre ítélték egy 155 ezer dolláros megvesztegetési ügyben. Huszonkét hónap után szabadult, és hét évig nem vehetett részt a közügyekben.

FORRÁSMTI