A Savuot (Hetek) zsidó ünnep kulináris részét Izraelben főként a tejes alapú ételek jellemzik. Ilyenkor sok sajtos Casserole-t, mindenféle tésztát, túrótortát, gyümölcsöt, süteményt eszünk, melyek rendszerint rengeteg zsírt és kalóriát tartalmaznak.

De jó hír, hogy lehet finom ünnepi ételeket készíteni alacsony zsír- és kalóriatartalmú, ugyanakkor kalciumban és fehérjékben gazdag alapanyagokból is. Szerintem egyszerű és egészséges receptötlet a zöldségekből és alacsony zsírtartalmú sajtokból készült Casserole. Sokféle zöldséget keverhetünk össze, például: gomba, hagyma, póréhagyma, karfiol, brokkoli, cukkini, édesburgonya, sütőtök és sárgarépa…, hozzáadunk tojást és legfeljebb 5%-os sajtot (pl. tejföl, bolgár sajt, cfatit, …), aztán be a sütőbe.

Ha az ünnep folyamán mégis kalóriadús finomságokkal megrakott asztalhoz kerülnénk, nem kell megijednünk, nyugodtan megpakolhatjuk a tányérunkat azzal, amit a leginkább szeretünk, aztán másnap visszatérhetünk a szokásos egészséges táplálkozásunkhoz, természetesen sok testmozgással kiegészítve.

Hozzávalók (12 adag):

  • olívaolaj vagy repceolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
  • 1/2 brokkoli
  • 1 csésze 3%-os Cottage sajt
  • 1 csésze 3% krémtúró
  • 1 köteg apróra vágott metélőhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 tojás
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Egy serpenyőben alacsony lángon megmelegítjük az olajat, és átlátszóra pirítjuk benne a hagymát.
  2. A felvágott brokkoliszirmokat körülbelül két percig forró vízben főzzük, majd leszűrjük.
  3. A brokkolit is beletesszük a serpenyőbe, és mintegy három percig pirítjuk, aztán átrakjuk egy tálba.
  4. Hozzáadjuk a sajtokat és a metélőhagymát, és összekeverjük a brokkolival.
  5. Beletesszük a tojást és a lisztet is, majd alaposan összekeverjük. Sóval, borssal ízesítjük.
  6. Megkenünk olajjal egy tepsit, beleöntjük a keveréket, és mintegy 40 percig, aranysárgára sütjük a 180 fokosra előmelegített sütőben.

(adagonként kb. 120 kalóriát és 150 mg kalciumot tartalmaz)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSIzraeli Konyha