A nyári izraeli pop-pörgésről lesz szó, úgyhogy tegeződjünk, én vagyok az öregebb. Biztos van köztetek, aki a nyaralását a kedvencek koncertjeihez akarja majd igazítani. Nekik segít ez a gyorslista.

A nyár a Pride felvonulással kezdődik, június 9-én, másnap pedig Offer Nissim.                         Van, akinek ez a név nem mond semmit? Az kimaradt a 2000-es évek izraeli klubsikereiből, a pop-top remixek hosszú sorából. Offer Nissim egy 5 órás show-ra készül! Azoknak játszik, akik gyúrnak rá, és végigugrálják előző nap a Pride-ot, és persze mindenkinek, aki befér a tel-avivi Convention Centerbe június 10-én.

 

Az a nap kemény döntés elé állít majd mindenkit. A Jarkon Parkban ugyanaznap, június 10-én a szintipop veteránjai lépnek majd fel: a Pet Shop Boys. Nekem a kamaszkorom. A kamaszoknak a poptörténelem élőben. A Kisállatkereskedés Fiai családi buli lesz. Hozd el a fiadat, ő meg hozza el a nagyit.

A retróvonat zakatol majd tovább. Négy napra kár hazamenni a Jarkon Parkból, június 14-én ugyanis Rod Stewart érkezik. A veterán szót ellőttem, úgyhogy inkább leírom: 72 éves! Ha az elmúlt 50 évben szívesen hallgattad ezt a reszelős hangot, most se hagyd ki!

Június 14-e is komoly döntés elé állít majd. Rod Stewarttal egy időben lesz Enrico Macias koncertje is. Az algériai zsidó ősök kultúrája átszőve a francia sanzon hagyományaival. De ezzel nagyon leegyszerűsítettem az 50 éve csúcsra járó francia énekes zenei karrierjét. Tíz nyelven énekel, és „Kelet-Párizs” minden íze ott van a muzsikájában. Világzene, a divatos crossover maszatolás nélkül. Igazi állócsillag! Míg el nem felejtem: a koncert a Charles Bronfman Auditóriumban lesz.

Hűvösebb vizekre evezhetünk másnap. A dán Mew szintiszőnyeges, falzett énekes indie rockjára rajongók tömegei mozdulnak szerte a világon. Nektek most csak Jeruzsálemig kell menni, a Jeruzsálem Színházig, ha élőben akartok egy kis skandináv progresszív rockot hallani. Június 15!

Fotó: Greg Younger / Flickr

Más tészta a Gogol Bordello. Gypsy punk az egyszerűség kedvéért. A tagok kelet-európai zenei anyanyelve egy New York nevű shakerben összerázva. De nagyon összerázva! Ez vár rátok Tel Avivban is, ha eljöttök a Barbyba június 19-én. Eugen Hutz csapata belekever majd egy multi-etnic mixbe,élőben. De milyen élőben! Láttam,hallottam, garantálom!

Alig értem fel a konyhaasztalt, hogy felhangosítsam a Szokol rádiót, mikor a Delilah szólt. Persze, hogy Tom Jones. Ő az igazi rangidős az idén nyáron a 77 évével, jó erőben a színpadon. Robosztus baritonja semmit nem kopott. Edzésben van, szinte folyamatosan turnézik. Erről a cuccról nem lehet leszállni. Ez is „unokától nagyiig”  buli lesz, a tel-avivi Menora (Jad Elijahu) Arénában, június 28-án.

Másnap megint kettészakad a szíved, ha a trance-t és a latin reggaetont is szereted. Kezdjük a latin szakosokkal!

Daddy Yankee, a Puerto Ricó-i rapper, énekes az ajánlatom. Na milyen? Zúzós hip-hop, latin ritmikák, pörgősre húzott reggae – és mindez egyben. A LIVE Parkban Rison Lecionban. Ülve hallgatni lehetetlen, ne próbáld ki! Vamos a bailar! Június 29.

A baj, hogy aznap a holland Armin Van Buren is táncolni hív, de Jeruzsálembe, a Convention Centerbe. A világ number one DJ-je, de legalábbis az egyik. Ezt az ajánlatot nehéz visszautasítani. Trance-olni a legjobb kezek alatt pörgő zenére, vagy latin fiesta? Kemény döntés június 29-én.

Oops!… Újra megtettem!  A ’90-es évek tinisztárja, Britney Spears így nyitott, aztán popdívává nőtte ki magát. Évtizedeken keresztül szólt a rádiókból. Most itt van, lesz, élőben, a Jarkon Parkban július 3-án, Baby One More Time!

Július 15-én aztán dörögnek majd a Fegyverek és a Rózsák, némi képzavarral, illetve hangzavarral. Igen, Guns N’ Roses, a hard rock legendája a Jarkon Parkban! Méghozzá a régi, klasszikus felállásban! Axel Rose, Slash, Duff, McKagan. Rocker barátaim, utazzunk az időben vissza egy húszast, a nagy G’n’R sikerek idejébe!

Macklemore & Ryan Lewis hozzájuk képest friss formáció. A duó „csak” nyolc éve van a topon. A hip-hop top-on. Forró tánczene lesz ez a júliusi forróságban, 18-án, a Rison Lecion-i LIVE Parkban. Valóságos minifesztivál vezeti majd fel őket. Az izraeli DJ, Dalit Westchester és az énekes Nathan Goshen. Ha elfogadjátok a hip-hop műfordításának azt, hogy ugrabugra, akkor tudjátok, mi vár rátok, ha kiugrotok Risonba.

Ki sem tudjátok pihenni, mert másnap már az angol Radiohead zúz majd a Jarkon Parkban, július 19-én.  1993-ban még ismeretlen zenekarkén itt Izraelben volt az első külföldi koncertjük. Ma már az alter-rock világsztár Radiohead-re várunk.

A posztpunk korszak pár nap múlva újra beköszönt majd. Egy másik ikon Bostonból, a Pixies.

Lágy, dallamos részek és surf-punk zúzás, meglepő tempóváltások. Harminc éve nem fogy ki az elem a Pixiesből. Garantált rákendroll, közbe-közbe egy kis balladisztikus ringatózással. Erre számíthatsz, ha kibumlizol a caesareai amfiteátrumhoz július 25-én.

Aztán majdnem egy hónapig külföldi sztár nélkül maradunk. Akkor érkezik Regina Spektor. Klasszikus mesebeli karrier az övé. Oroszországban született, Iljinyicsna néven. Kilencévesen emigrált az USA-ba. A kelet-európai, zsidó, orosz népzene magvait elültette az amerikai „anti-folk” talajába. A punk, a rock, a blues,  hip-hop napocskája növelte nagyra. Szürreális szövegei, versei, lendületes előadásmódja igazi csemege lesz. Ha hallottad, nem kell elmesélnem, ha nem ismered, itt az alkalom. Raanana Amfiteátrum, augusztus 19.

És még egy kis hip-hop a nyár végére is maradt. Augusztus 24, a vendég neve: Lil Vayne. Kilencéves volt, mikor az első slágere tarolt. Most 35, de a kamaszos lendület nem fogyott el. Gyertek, nézzétek meg élőben, mert ő lesz az utolsó külföldi sztár a nyári pop-pörgésben! Rison Lecion LIVE Park.

A hazai sztárok koncertjeiről meg a szeptemberi bulikról jön majd egy-egy új lista. Keressétek az Izraelinfón!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.