350 ezer sékel az elnöki rezidencia felújítása

Netanyahu: „Hála nektek, végre kifestethettük a házat”

A Trump és a Netanjahu házaspár közös vacsorája - fotó: GPO

„Nálunk olyan szigorú a költségvetési felügyelet, hogy a házat csak a Ti érkezésetek miatt festethettük ki” – jegyezte meg Benjamin Netanyahu az amerikai elnök jeruzsálemi látogatásán, amikor körbevezette Donald és Melania Trumpot a rezidencián.

A nagy szerénységgel előadott műsor után nem sokkal derítette ki a Yedioth Achronot, hogy a két évvel ezelőtti 138 ezer sékeles felújítást követően, idén további 350 ezer sékelt költöttek a miniszterelnöki hajlékra. Ebből csupán kárpitozásra, a kert rendbetételére, a belső kommunikációs infrastruktúra felújítására, és egy sajtótájékoztató szoba kialakítására, valamint meszelésre és festésre futotta.

Fotó: Nicol Raidman

Ismét elmaradt a vendégeket és a háziakat kiszolgáló konyha felújítása, amelyről már évek óta horrorisztikus képek keringenek, s melynek lerobbant állapotáról Nicol Raidman tehetős üzletasszony az amerikai elnöki pár látogatása után egy nappal aktuális fotókat posztolt a Twitteren, azzal a hozzászólással, hogy sokkban van és azt kérdezi, vajon mire költik a költségvetési pénzt? „Nincs forrás az elnöki rezidencia konyhájának felújítása? Szégyenkezem, hogy ilyen környezetben készülnek az ételek, melyeket a magas rangú vendégek számára szolgálnak fel. Életem során jártam már pár konyhában, de ehhez foghatóan igénytelen helyet még nem láttam.”

Fotó: Nicol Raidman

Az aktuális botrány középpontjában álló konyha a bennfentesek szerint csak a személyzetet szolgálja ki. A 10-es tévécsatorna az elnöki rezidencián folyó pazarlás miatt 2015-ben indított rendőrségi vizsgálatot követően bemutatott „mi annyira szerényen és igénytelenül élünk” felhangú kampányfilmre reagálva, elővette archívumából az Ehud Olmert kormányzása idején készült filmet, melyből kiderül, hogy van egy modernül berendezett – csak a miniszterelnöki család által használt – másik konyha is egy emelettel feljebb. Ezt az információt a miniszterelnöki iroda továbbra is tagadja, szerintük a szóban forgó helyiség csupán étkező, ott nem készítenek ételt és a régi konyhához hasonlóan 21 éve volt utoljára felújítva.

Trumpék a Netanjahu házaspár rezidenciáján – fotó: GPO

Az elnöki rezidencia pénzügyeivel kapcsolatos első botrány 2013-ban pattant ki, amikor kiderült, a Netanyahu család regnálása alatt a rezidencia költségvetése 4 év alatt 80 százalékkal nőtt. 2012-ben 5,4 millió sékelt költöttek a rezidenciára és a Netanyahu család ceaseriai privát villájára. A botrányt követően mérséklődtek a költségek, ennek ellenére 2015-ben már az állami számvevőszék is foglalkozott az üggyel. A közvélemény szerencsére nem felejt olyan gyorsan, emlékszik még Sarah palackvisszaváltási ügyére, a trükkös kerti bútor cserére és az egyéb államilag finanszíroztatott magán akciókra. Számíthatunk rá, hogy a választások közeledtével újabb botrányos történeteket hallhatunk majd a mi „takarékos” First Lady-nkről.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSynet