Kulturkampf reloaded: A művészek lemondták a részvételt az akkói színházi fesztiválon

Egy régebbi akkói fesztivál - fotó: wikipedia

Lemondott az akkói alternatív színházi fesztivál művészeti vezetője és nem lép fel egy társulat sem, mert a fesztivál igazgatósága nem engedélyezte egy megszállásról szóló darab bemutatását – jelentette a Háárec című újság hétfőn.

Elsőként Avi Gibszon Barel művészeti vezető, utána a művészeti bizottság egyik tagja nyújtotta be felmondásást, majd az összes fellépő színtársulat is csatlakozott hozzájuk, mert a fesztivál igazgatósága megtiltotta Einat Weitzmann a “Megszállás rabjai” című, Ciszjordánia izraeli megszállásáról szóló előadásának a bemutatását. A kifogásolt színdarab palesztin elítéltek leveleit és történeteit dolgozza fel.

Az akkói fesztiváltól visszalépő színházi társulatok megbeszélést tartottak, ahol elhatározták, hogy más rendezvény keretében próbálnak meg közösen fellépni az eddig évente Akkóban megtartott találkozó helyett. “Az alternatív színházi fesztivált egy olyan városban fogják megtartani, amely megérti a szólásszabadságot”- mondta egyik képviselőjük.

“Idén Akkóban Miri Regev fesztivál lesz”- nyilatkozta egy színházi szakember, Miri Regev kulturális miniszter Izraelben nagy visszhangot keltett, eddigi korlátozó intézkedéseire utalva.

A fesztivál igazgatósága – amelynek élén a kormányzó Likud párthoz tartozó polgármester áll – bejelentette, hogy új művészeti vezetőt választanak, és ősszel zavartalanul megrendezik az alternatív színházi fesztivált Akkóban.

Az igazgatóság a laphoz eljuttatott közleménye szerint a lemondott művészeti igazgató radikális, provokatív tényezőket szolgált. Minden évben ragaszkodott ahhoz, hogy központi ügyként a véreskezű terroristákkal foglalkozzon, s ezért képtelennek bizonyult a változatosságra, a pluralizmusra és a sokszínűségre. “Senkinek nincs monopóliuma a sokszínűség és a szólásszabadság fölött”- közölték.

A szakmai szervezetek egy része, – a színházi rendezők szövetsége, a független színházi alkotók szövetsége, és az izraeli színészek szövetsége – ugyanakkor támogatásáról biztosította a darab elutasítása miatt tiltakozókat.

Közös nyilatkozatukban ártalmasnak és antidemokratikusnak nevezték az igazgatóság lépését, és úgy vélték hogy egy színmű letiltásával túllépték hatáskörüket, mert a darabok beválogatása a művészeti vezető feladata.

Joshua Sobol rendező és színműíró elmondta a Háárecnek, hogy a fesztivál igazgatósága elkérte a távozó művészeti vezetőtől a fesztiválra jelentkezett százhetven társulat adatait, és várhatóan megpróbálnak egy új műsort kialakítani a már kiválasztott, de tiltakozó produkciók helyett.

“Magára valamit adó művész nem akar majd olyan színpadra lépni, amelyről egy másik művészt lelöktek az általa felvetett kérdések miatt”- vélekedett Sobol az alternatív fesztivál alternatívájáról.

FORRÁSMTI