10 pont az izraeli melegekről, amit sosem mertél megkérdezni

Fotó: Ted Eytan / Wikipedia
Fotó: Ted Eytan / Wikipedia

1Dávid király

Az egyik legrégebbi meleg megnyilvánulásnak Dávid király Jonatánt elsirató szavait tekintik. Dávid így emlékezik barátjára: “Jobban szerettelek mindenkinél, igen, barátságod több volt nekem az asszonyok szerelménél.” (2 Sámuel 1:26)

2Házasság

Izraelben egynemű párok hivatalosan nem házasodhatnak, de a külföldön kötött házasságokat elismeri a belügyminisztérium.

3Az elsők

Az első melegek jogaiért küzdő izraeli szervezetet 1975-ben alakították meg, akik 1979-ben tartották első nyolvános demonstrációjukat Tel-Avivban.

4Korhatár

Az egyneműek szexuális kapcsolata 1988. óta 16 év fölöttiek számára legális, addig elvileg büntethető volt, noha erre soha nem került sor egy 1963-as bírói döntés óta.

5Melegbarát

Tel-Aviv a világ egyik legmelegbarátabb városa, a Közel-Kelet meleg fővárosa cím büszke tulajdonosa.

6Legjobb meleg város

2011-ben Tel-Avivot a LMBTQI, a Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek, Queerek és Interszexuálisok közösségének utazói a legjobb meleg városnak választották.

7Emlékmű

2014-ben emlékművet emeltek Tel-Avivban a holokauszt meleg áldozatainak.

8Nemváltoztatás

Izraelben ingyenes, vagyis az egészségbiztosítás fedezi a nemváltoztató műtéteket, miután a nemváltoztatást elfogadta egy egészségi és mentális egészséggel foglalkozó szakemberekből álló bizottság.

9Meleg katonatisztek

Az izraeli hadseregben nyíltan meleg és transz fiatalok is szolgálnak, vannak nyíltan meleg tisztek is, megpróbálják biztosítani számukra a teljes jogegyenlőséget, és megakadályozni minden esetleges diszkriminációt ellenük.

10Meleg képviselők

A kneszetben is vannak nyíltan meleg képviselők, bal és jobboldali pártokban egyaránt, a középjobboldali Likud párt meleg csoportját jelenleg Amír Ohana képviselő vezeti, aki két gyermeket nevel partnerével.

Tel Aviv Pride 2017

  • Össznépi ünnep (71%, 127 Votes)
  • Aggasztó jelenség (29%, 52 Votes)

Összes szavazó: 179

Loading ... Loading ...