A vezető nélküli katonai Hummer - fotó: IDF

A hadsereg műszaki és logisztikai központjában szakemberek vizsgálják az itt rendszeresített négykerék meghajtású „Hummer” terepjárók vezető nélküli változatának a megvalósíthatóságát.

A legnehezebb terepen is biztonsággal mozgó járművek a gyalogsági fegyvernemet fogják támogatni. Fedélzeti műszerei és fegyverzete, a telepített kamera és az ezeket vezérlő számítástechnika széles manőverezési lehetőségeket biztosítanak a földi erőknek.

Az önjáró terepjárót egyetlen, biztos fedezékben tartózkodó katona távirányítóval vezetheti, amelynek éjjel is „látó” kamerája pontos képet ad a jármű helyzetéről.

A kommunikációs hatókör most nem több, mint 3 kilométer, amit már a következő években a többszörösére terveznek emelni.

Szeptemberben további kísérletre kerül sor, amelyben ugyanilyen komputeres operációs rendszer már önjáró, automata fegyverszállító teherautókat is képes lesz vezérelni.

A „Pro Robot” fantázianevű teherautó prototipusát mind nyitott, mind zárt terepen kipróbálták.

A napokban bemutatott kísérleti példányok eddig csak pozitív visszajelzést kaptak.

Mindezek a fejlesztések a kockázatos, ellenséges területen harcoló katonák épségét hivatottak biztosítani, hiszen az izraeli honvédelmi felfogás szerint inkább százezer sékel vesszen, mint akár egyetlen katona élete vagy épsége.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.