Boldogok a sportemberek mert övék a tengerparti diszkó

Light House, Tel Aviv - fotó: Albert Lalamaiev / Facebook

A Maccabiah az egész országban zajlik. Nem építettek neki külön stadiont, Kfar Maccabiah, a szállodákkal és rendezvényhelyszínekkel megpakolt olimpiai falu Ramat Gan szélén a központ, és Izrael-szerte sporttelepeken és stadionokban folynak a versenyek. A tízezer sportoló több mint 160 szállodában lakik sokfelé Izraelben, buszokkal fuvaroznak mindenkit a rendezvényekre, például tegnap, azaz szombat este a tel-avivi partra, a Light House nevű kikötői hangárba, egy zenés-táncos eszméletvesztésbe.

A Maccabi VAC Magyarország vízilabda csapatának egy kis része – Maccabiah 2017 tengerparti diszkó, Lighthouse Tel Aviv kikötő

A Maccabi sportegyesületek története 1895-re nyúlik vissza, amikor a Konsantinápolyi Maccabi, az első klub megalakult Törökországban, a más klubokban a vallásuk miatt tagságukat elutasított sportolók alapította Boszporuszon átívelő európi zsidó sportklub.

A zsidó nemzeti sportszervezetek alapításának ötletét 1898-ban, a 2. Cionista kongresszus során a híres cionista vezető, Dr. Nordau Miksa inspiráló beszéde ihlette. Nordau nevét minden rendes izraeli városban egy elegáns utca viseli és alig akad olyan rendes izraeli, aki tudná, hogy Nordau magyar volt, hát még olyan rendes magyarországi ember, aki tudná, hogy egyáltalán ki volt ez a hatalmas testű, Svájcban praktizáló orvos, aki Herzl Tivadar jobb és bal agyféltekéjeként megálmodta Izraelt. De ez egy más történet.

A bázeli kongresszuson mondott egy olyan beszédet, ami minden idők legnagyobb sportra ösztönzése volt. Valahogy így szólt: „A népünk története arra utal, hogy  valaha erős fizikumú emberek voltunk. De ma ez nem így van. Mások sikeresen elkorcsosítottak bennünket fizikailag. A középkori gettó zsidóinak életét a bántalmazásokkal, gyötrelemmé alakították, és ők nem tudták megvédeni magukat a gettók keskeny sikátoraiban. Senki sem tagadhatja meg tőlünk a szükséges mozgást, ami ahhoz szükséges, hogy testünket egészségessé tegyük. Megújítjuk ifjúságunkat az öregedő éveinkben: Széles mellkast, erős karokat, lábakat, bátor megjelenést fejlesztünk magunknak. Harcosok leszünk! A fizikai hiányosságainkat testmozgással fogjuk javítani. De az egészségessé épülésünk kulcsa nem csak a testünkben, hanem a szellemünkben is megtalálható, és mi héberek jobb sporteredményeket fogunk elérni, így javul majd a magabiztosságunk. Éljen a sport! Előre Héber Sportklubok, virágozzatok!”

A Maccabi sportklubok megvalósítják Nordau álmát, kiegészítve Scheiber Sándor rabbi álmával, a zsidó fiatalok összekovácsolásával. A Maccabiah is sokat tesz a sportolók társasági életéért, például utcabálokat, kirándulásokat, éjszakai futást, bulikat, oktatásokat, péntek esti szombatfogadást tart a Zsidó olimpia alatt és ezeken az eseményeken lehet találkozni a magyar csapattal is.

A gyúró és a pingpong mester – Maccabiah 2017 tengerparti diszkó, Lighthouse Tel Aviv kikötő

Az eddigi eredmények:

  • Junior kard: EZÜST ÉRMES Schrödl Anita
    Hatalmas gratuláció az első érmesünknek!
  • Junior fiú vízilabda: ISR-HUN 17-10
  • Felnőtt férfi vízilabda: HUN-CAN 15-4
  • Futsal: ARG-HUN 11-0
  • Master +35 Tenisz: Alex Aizelman HUN – Sál Smeke USA 8-5

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.