Heisler András, elnök, Mazsihisz - fotó: Kácsor Zsolt

Csalódottnak érzi magát?

Értem a kérdést, valóban nagyon csalódottak voltunk, amikor kijött az izraeli külügyminisztérium Amrani nagykövetet módosító állásfoglalása. Az egész magyarországi zsidóság csalódott volt. Lehetőségem adódott itt Izraelben a Miniszterelnöki Hivatalban, Jeruzsálemben, nagyon magas szinten beszélni az illetékesekkel. Ezt teljesen őszintén elmondtam nekik.

Mivel magyarázták a változást a két közlemény között?

Magáról a beszélgetésről nem szeretnék nyilatkozni, mert bizalmas légkörben zajlott. A miniszterelnök vezető politikai tanácsadójával beszélgettem. Nagyon őszintén feltártam a gondjainkat, nem udvarias protokoll-beszélgetés volt. Mindemellett és függetlenül a beszélgetéstől fontosnak tartom kijelenteni, hogy politikailag láthatóan fontos Izraelnek is a budapesti Netanjahu-Orbán találkozó. Izraelnek a Visegrádi Négyek, mint európai uniós országok támogatása miatt, Magyarországnak pedig a politikai legitimitás emelése miatt fontos. Egyrészt magyar állampolgárként, másrészt zsidó emberként várjuk a találkozót.

Milyen utóhatást remél a jeruzsálemi találkozótól?

A beszélgetés jó volt, remélem, hogy a hatása az elkövetkező napokban érzékelhető lesz.

Mit gondol, ezek után nem lesz több akár félreértésekre okot adó, antiszemitaként (is) értelmezhető plakátkampány?

Antiszemita plakátkampány nem lesz, minden más lesz, mert bonyolult az élet, nem várok semmi véglegeset. Ez a plakátkampány rossz irány volt, mi ennek hangot adtunk mikor igyekeztem egyenesen fordulni a miniszterelnök felé. Levelében hamar válaszolt nekem.

Mi a véleménye Orbán Viktor válaszáról?

Alapvetően az egész válasz a kormány kommunikációjának az elemeit foglalja össze, az utolsó mondat kivételével. Az egy új elem volt, számítana a mi támogatásunkra. Kicsit meglepett, hiszen személyes találkozásunkkor átadtam a miniszterelnökünknek egy anyagot, amelyben tételesen felsoroltam, hol és mely témákban állt ki, vagy támogatta a Mazsihisz közvetlenül – ráadásul hatékonyan – a magyar kormány munkáját. Saját értékeink mentén továbbra is hajlandóak leszünk a támogatásra.

A kormányzati „Sorosozás” beindítása óta nőtt az antiszemitizmus Magyarországon?

Ez a kampány aktivizálta a dolgokat. A beindítása óta az antiszemitizmus növekedését érzékeltük, de még nincsenek statisztikai adataink. Sok mindenről beszélnek vagy vitatkoznak az emberek, de ma számomra nem az a fontos, hogy a kampány milyen szándékkal készült, az sem, hogy Soros Györgyöt szeretjük vagy sem, hanem az a fontos, hogy a zsidók ma félnek Magyarországon, és ezt egy zsidó vezető nem hagyhatja szó nélkül.

De Orbán Viktor megígérte, hogy megvédi a zsidókat, nem?

Mi erre azt feleljük, az állampolgárok között vannak zsidók is, romák is, melegek is, és mi örülünk, ha Orbán Viktor megvédi a magyar állampolgárokat, hiszen ez a dolga a mindenkori miniszterelnöknek.

Izraelre áttérve, mit gondol a zsidók egymás iránti kölcsönös felelősségvállalásáról?

A diaszpórának rendkívül nagy szüksége van arra, hogy Izrael védje a diaszpórát, figyeljen a diaszpórára, erősítse, segítse. Izraelnek erős diaszpórára van szüksége, azoknak büszkeséggel kell működniük a világban, mert rengeteg segítséget tudnak adni Izraelnek. Az egy történelmi csoda, hogy a zsidó állam létrejött 2000 év után, és ezt a csodát meg kellene őriznünk mindnyájunknak, a zsidóknak és a barátainknak is, és ehhez szükséges az „arevut hadadit”, a talmudi alapérték, mely a kölcsönös felelősségvállalás lényegét fogalmazza meg.

A Mazsihisz részéről az Izrael iránti kötődés maximálisan létezik, beleértve azt is, hogy a mostani találkozót nemcsak tudomásul vesszük, de tisztelettel fogadjuk Orbán Viktort és Benjámin Netanjahut a Dohány utcai zsinagógánkban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.