Ultraortodox gyerekházasságok

fotó: Rafi Kotz

Az ultraortodoxok zárt vallási közösségének újabb botránya borzolja az izraeliek kedélyét: a javnieli gyerekházasságok ügye. Izraelben évente mintegy kétezer kiskorú házasodik össze, megszegve az állam törvényeit, de ortodox eljárás szerint, majd nagykorúságukat elérve jegyeztetik be esketésüket a rabbinátuson. Addig általában otthon szülnek, s így a hatóságok nem is tudnak az esetekről, pedig a rendőrségnek el kellene járnia a törvényszegőkkel szemben.

javniel
Javniel galileai falucska volt

A breszlovi haszidok fellegvárában, Javnielben a régi lakók szomszédságában immáron harminc éve mintegy négyszáz ultraortodox család is él, akik egyre fiatalabb korban, már a tizenötödik születésnapot sem megvárva házasítják meg gyermekeiket. A javnieli haszidok modern, izraeli-haszid közösség: 1986-ban telepítette Eliézer Slomó Sik rabbi a korábban csendes, mezőgazdasági termelők lakta galileai faluba híveit. Másfél éve örökös nélkül meghalt a csoportot összetartó karizmatikus, nagy tekintélyű admor1, és haszid udvara felbomlóban van. Már a rabbi temetésén kitört a verekedés, hiszen ez a közösség főleg felnőttként vallásossá lett egykori szekulárisokból áll, akiknek egy része fiatal értelmiségiként talált életcélt a vallásban, de sokan közülük korábban bűnöző életmódot folytattak. A válság nyomán megnyíltak az emberek, mernek már beszélni a nászéjszakán szerzett életre szóló traumáikról, miután szinte gyermekként, és minden szexuális felvilágosítás nélkül állították őket a hüpe alá.

Suzy Ben Baruch nyugalmazott rendőrparancsnok a ynetnek elmesélte, hogy maga is részt vett a nevezetes akcióban 2002-ben, ahol a rendőrség megakadályozta a rabbi és a szülők ellenében egy tizenkét éves kislány összeadását egy tizennyolc éves fiúval. Az izraeli törvények szerint minden tizennégy év alatti szexuális kapcsolat nemi erőszaknak minősül.

SikAdmor
Eliézer Slomó Sik, a haszid közösség elhunyt admorja

Akkor a rendőrség nyomozni kezdett, és Eliézer Slomó Sik rabbi három évre New Yorkba menekült az ügy miatt. Hazatérésének s az eljárás megszüntetésének feltétele volt: íratlan megállapodást között egymással a rendőrség a közösség közelmúltban elhunyt admorjával, hogy felszámolják a kiskorúak kiházasításának szokását, és ez ki is tartott egészen a rabbi haláláig.

“Egyáltalán nem egyszerű. Rájöttünk, hogy az izraeli társadalomban van egy csoport, amelyet nehéz megközelíteni, ahol a lányokat fényes nappal megerőszakolják. De ha beszélsz velük, valami egészen mást mutatnak. Leírhatatlan agymosásról van szó. Ezt a 2002-es esetet valaki belülről jelentette, és filmfelvétel is készült róla, aminek segítségével bizonyítani tudtuk, de ez nem mindig lehetséges” – mesélte a leszerelt rendőrtiszt az ügyről.

Az admor halála óta, vagyis az utóbbi három évben ismét újraéledt a gyerekházasságok intézménye Javnielben, sőt híveinek egy része a rabbi  szerintük eredeti szándékát igyekszik feleleveníteni, amelynek végrehajtását a hatóságok megakadályozták, és már a 15-16 éves kort sem várják meg az esküvővel.

javnielJesiva

A közösség ügyeire ezen a héten Amnon Lévy a tízes tévécsatornán bemutatott riportja hívta fel a figyelmet. Interjút készített egy 15 évesen férjhez adott ultraortodox nővel, aki traumatikus élményként írta le egykori esküvőjét tizenhét éves férjével, akit előtte csak egyszer látott életében.

Izrael 1950-ben foglalta törvénybe a házasodók életkorát. Akkor 17 évben határozták meg a minimumot, amit három évvel ezelőtt 18 évre emeltek. De a törvény szövege mindeddig írott malaszt maradt, hiszen több ultraortodox csoport – a javnieliek mellett Jeruzsálem legortodoxabb Mea Searim negyedében, sőt bizonyos nacionalista vallásos telepeken is – jóval az engedélyezett kor előtt összeadja a fiatalokat.

Kiskorúként mennek férjhez
Kiskorúként mennek férjhez

Az évi mintegy kétezer gyerekházasságot nem jelentik be az állami szerveknél, és általában otthon szülnek, mivel a kórháznak jelentési kötelezettsége van kiskorúak esetén, és így a baba érkezésekor sem derül fény az esetre.

A zsidó hagyomány alapján nincs szükség az állam engedélyére vagy bejegyzésére, ha a vallási előírásoknak megfelelő szertartásokon adják össze az ifjú párt. Az ilyen házasságok azonban számos veszélyt hordoznak a gyakran súlyos lelki traumákon túl is, hiszen a kiskorú anyák szülésénél jóval több komplikáció fenyegeti mind az édesanya, mind a kisbaba életét.

Izraelinfo

  1. haszid udvar vezető rabbija

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.