Ezért kell Orbán Viktornak Netanjahu

"Orbán az antiszemitizmus régi, »a zsidók ölték meg Jézust és ők uralják a világot« változatával játszik."

Benjamin Netanjahu budapesti látogatására érkezik - fotó: Benjamin Netanjahu / Facebook

Kiemelten foglalkozik az izraeli sajtó Benjámin Netanjahu ma kezdődő kétnapos budapesti látogatásával. Nem is csoda, hiszen izraeli kormányfőként ő az első, aki a rendszerváltás óta Magyarországra látogat: ma Orbán Viktorral találkozik, holnap pedig a visegrádi miniszterelnökökkel és – a Dohány utcai zsinagógában – a magyar zsidó közösség képviselőivel.

A látogatást megelőző diplomáciai felfordulás – Horthy államférfiúzása és a Soros-plakátok miatt – azonban árnyékot vet a Netanjahu-vizitre, és felveti a kérdést: miért van szüksége Orbán Viktornak Netanjahura, ő pedig miért nem törölte budapesti útját? Ezekre keresik a választ a ma reggeli izraeli lapok.

The Jerusalem Post egyenesen azt kérdezi: „ha Orbán a látens (és néha nem látens) antiszemitizmussal játszik – annak is a régi, »a zsidók ölték meg Jézust és ők uralják a világot« változatával –, akkor miért hívta meg Netanjahut?” A lap három okot lát:

  • Magyarország még mindig elszigetelt az EU-n belül, és Netanjahuval Orbán meg tudja mutatni, hogy nem csak Oroszország és Kazahsztán vezetőit tudja ide hívni;
  • Orbán Viktor kapcsolatot próbál teremteni Donald Trumppal, a régi mondás pedig, hogy „Washingtonba Jeruzsálemen keresztül vezet az út” rezonál Magyarországon;
  • a V4-ek EU-n belüli fontosságát nem kell túlbecsülni, de az, hogy Netanjahuval együtt állnak a sajtó elé, átmenetileg megnövelheti ezt, és ez szintén Orbán érdeke.

Netanjahu pedig két dolog miatt mondhatott igent Orbán hívására. Az egyik az EU harmadik legnagyobb, több mint 100 ezres zsidó közössége, illetve az a tény, hogy az unión belül Magyarország általában megértőbb Izraellel szemben, Szijjártó Péter például 2015-ben élesen kritizálta a ciszjordániai zsidó telepekről érkező áruk uniós bojkottját.

Háárec című lap tudósításában kiemeli, hogy az ígéret ellenére a Soros-plakátokat nem teljesen sikerült eltávolítani – némelyiken horogkereszt is van. A liberális újság úgy értékel, hogy a Soros elleni kampány miatt a látogatás annak tesztjévé vált, hogy mihez kezd a jobboldali izraeli vezetés a nacionalista jobboldali európai kormányokkal: „Ezek a kormányok nem kritizálják a palesztin területek megszállását és a telepeket, de megpróbálják újraírni a holokauszt alatti történelmüket, rasszista és nacionalista politikáik pedig antiszemitizmust válthatnak ki.”A lap ezzel kapcsolatban egymás mellé állítja Netanjahu vasárnapi, franciaországi és a magyarországi útját: amíg az egyik helyen Emmanuel Macron nyíltan vállalta hazája felelősségét a zsidók 1942-es, tömeges párizsi letartóztatásáért, addig Orbán Viktor Horthyt dicséri.

A cikk folytatása >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSvalasz.hu