Mivel még mindig zárva van a repülőtér, továbbra is fejben utazunk. Célunk ezúttal Franciaország, mégpedig az északi régió. Itt honos ez a piteféle étel, bár jó néhány helyen a szélén felhajtott palacsintát hívják gallette-nek.

A galette a mindent tudó internet szerint az egyik legrégebbi tészta, állítólag már az ókorban is ismert volt a recept. Könnyen elkészíthető, a sós verzió remek főétel salátával, az édes pedig tökéletes befejezése egy ünnepi ebédnek.

Két fontos dolgot kell tudni: az egyik, hogy a tölteléket fontos valamilyen módon előfőzni, vagy előkezelni, hogy kevés folyadék legyen benne, különben szétáztatja a tésztát, a másik, hogy nem kell szépnek lennie, minél rusztikusabb, annál jobb.

Nézzük a receptet egy paradicsomos verzióhoz.

Hozzávalók:

  • 100 gr. vaj / margarin
  • 150 gr liszt
  • 32 gr jéghideg víz
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1/2 teáskanál só
  • 600 gr kemény paradicsom, ha lehet vegyesen különböző félékből
  • olívaolaj
  • 1 ág friss kakukkfű

A paradicsomot ujjnyi vastag karikákra vágom, sózom és egy tálcán állni hagyom, hogy a leve kifollyon.

A lisztet, sót összekeverem, hozzáadom a vajat és addig morzsolom, amíg vizes homok állagú nem lesz a tészta. Ekkor hozzáadom a vizet és az ecetet, nagyjából összedolgozom, majd a hűtőben hagyom pihenni legalább 15 percet.

A sütőt előmelegítem 190 fokra, a tésztát egy sütőpapíron kör alakúra nyújtom, és egy sütőlapra helyezem. A paradicsomszeleteket egy papírtörlőn szépen egyesével áttörölgetem, mielőtt a tészta közepére helyezem, hogy nagyjából 2-3 cm széle maradjon. Meglocsolom egy kis olívaolajjal, rászórom a kakukkfüvet és a tészta széleit szépen körben felhajtom, tojással megkenem. Az előmelegített sütőben 30-35 perc perc alatt készre sütöm. Könnyű, zöld salátával tálalom.

Bon Appetit, akarom mondani Beteavon!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.