Izrael a kordonokat is eltávolította a Mecsetek teréről

A kordonok elszállítása a tüntető tömegben - képernyőfotó / ynet

Izrael újabb biztonsági eszközöket távolított el a jeruzsálemi Mecsetek tere közeléből. Két nappal a fémdetektoros kapuk és biztonsági kamerák kényszerű leszerelése után a kordonokat és egy fém felüljárót is leszereltek, eleget téve ezzel a muszlim tüntetők és vezetőik követeléseinek. – Mindezek ellenére: A Wakf utasítására továbbra is az utcán imádkoznak az emberek.

A palesztin televízió híradása szerint az izraeli lépést palesztinok ezrei ünnepelték az utcákon csütörtökre virradó éjjel. Az emberek táncoltak örömükben, Allahot éltették és tűzijátékokat gyújtottak.

A muszlimokat feldühítő biztonsági berendezéseket Izrael alig két hete helyezte ki, miután július 14-én a Mecsetek tere felől érkező arab fegyveresek agyonlőttek két izraeli rendőrt. Leszerelésükről hétfőn éjjel döntött az izraeli biztonsági kabinet, miután az Izrael ammáni nagykövetségén előző nap történt halálos incidens után Jordánia a detektoros kapuk eltávolítását szabta feltételül a két jordániai férfit lelövő izraeli biztonsági őr és a követség teljes személyzetének hazamenekítéséhez.

Muszlim vezetők az újabb izraeli lépés láttán úgy nyilatkoztak: csütörtökön fogják eldönteni, hogy a hívők visszatérhetnek-e a Mecsetek terére imádkozni, véget vetve ezzel a válságnak, amelyet Izrael a helyszínen tett engedményekkel remélt megoldani.

Ikrema Szabri, az al-Aksza mecset imámja és a Legfelsőbb Iszlám Bizottság vezetője korábban azt mondta: a hívők mindaddig nem fognak visszatérni az iszlám harmadik legszentebb helyének területére, amíg Izrael el nem távolít a közelből minden biztonsági berendezést. Követelései az izraeli hatóságokkal szembeni újabb erőpróbát vetítettek előre a pénteki nagyima idejére, amikor nagy számban érkeznek imádkozók a Mecsetek terére.


A zsidók által Templom-hegynek nevezett Mecsetek terén áll az iszlám harmadik legszentebb imahelye, az al-Aksza mecset, de a tér a zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban itt állt az ő legszentebb helyük, a jeruzsálemi Szentély. Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet – benne az óvárost , az al-Aksza mecset környéke azonban a történelmi megállapodások értelmében Jordánia gondnoksága alá került, és a szent hely körüli békét a kényes status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani.

A detektoros kapukat...

Szavazás eredménye

Betöltés ... Betöltés ...