Azonnali tüdőátültetésre vár Száeb Erekát palesztin főtárgyaló Izraelben

Dr. Saeb Erekat és Benjamin Netanjahu Jeruzsálemben, 2012 - fotó: GPO

Jelentősen romlott az egészségi állapota a 62 éves Száeb Erekátnak (Saeb Erekat), aki az utóbbi húsz éveben a palesztin küldöttség vezetője volt az izraeli-palesztin béketárgyalásokon, és emellett a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának elnöke – jelentette a ynet.

Erekátnál több mint egy évvel ezelőtt állapítottak meg az orvosok súlyos tüdőfibrózist, amely miatt hegek képződnek tüdejében, és egyre nehezebben képes lélegezni. Gyógyszerekkel több hónapon át sikerült biztosítani tüdejének működését, de az utóbbi időben már nem hatottak a szerek, és állapota drámaian ronlott.

Jelenleg a tüdőátültetésre várók listáján van Izraelben és az Egyesült Államokban egyaránt. Kórházi tartózkodása idején Madzsed Faradzs, a palesztin hírszerzés vezetője helyettesíti a politikust. Faradzs a ynet szerint kiváló kapcsolatokat ápol nyugati és arab diplomatákkal, de Erekáttal ellentétbnen nem beszél folyékonyan angolul.

Erekátot egy izraeli kórházban ápolják, ahol az orvosok derűlátóan ítélik meg gyógyulási esélyeit, amennyiben sikerül számára megfelelő donort találni, és minél hamarabb elvégezni a tüdőtranszplantációt.

Erekát súlyos betegsége azért is okoz aggodalmat a térségben, mert a 82 éves Mahmúd Abbász palesztin elnök utódlása bizonytalan. Eddig arra készültek, hogy Abbász esetleges visszavonulása után a palesztin alkotmánybíróság átmeneti időszakra – az új választások előtti hatvan napra – Erekátot jelöli ki ideiglenes elnökké.

Az elmúlt héten Abbászt váratlanul egy rámalláhi kórházba szállították, a hozzá közelállók azonban azt mondták, hogy csak a szokásos, időnként esedékes vizsgálatokat végezték el rajta.

A hivatalos magyarázat szerint ezeket eredetileg Jordániában végezték volna el, és végül azért hajtották végre a Palesztin Hatóság területén, a ciszjordániai Rámalláhban, mert a külföldre utazáshoz Abbásznak egyeztetnie kellett volna az izraeli hatóságokkal, akikkel a jeruzsálemi Mecsetek tere körül felállított biztonsági kapuk miatt megtagadta az együttműködést.