Hallottál már a MATI-ról?

 

Amikor a friss bevándorlót első megérkezésekor a Ben Gurionon két-három óra alatt izraeli állampolgárrá változtatják, és már túl van ezen, személyi igazolvány a kézben, akkor úgy látja: Ez menni fog! Aztán az első hetek ügyintézése kicsit lelombozza: Ez nem fog menni! Én, két év után, csapongok a két lelkiállapot között. A mérleg negatív oldaláról majd máskor, mert a pozitív serpenyőben ott a M.A.T.I. konzultáció.

Hallottatok már róla?

A MATI, A Bevándorlási Minisztérium (Ministry of Absorption – הקליטה משרד Miszrád HaKlita) Vállalkozói Segítségnyújtási Programja.

https://www.moia.gov.il/English/Subjects/BusinessAndTax/Pages/AssistanceToEntrepreneurs.aspx

Mi a holoni irodához tartozunk, ez látja el a Tel Aviv környékén élő friss bevándorlókat. MATI-MAALOT Holon-Tel Aviv a neve. 1990-es évek óta létező nonprofit szervezet, amely segít az üzleti tevékenység megalapozásában és fejlesztésében. Ha csak úgy be akarnánk sétálni, mert azt is lehet: 109 Hankin st. Holon és 14. Balfour st. Tel-Aviv. Ha interneten keresztül szeretnénk bejelentkezni:

https://www.mati-holon.org.il/

A többi iroda listája:

  • North East 04-6760700
  • North West 04-8703838
  • Center 1 Netanya and the Sharon 09-8855661
  • Center 2 Gush Dan 03-5501128
  • Jerusalem 02-6794242
  • South 054-7807807
  • Unit for Start Ups 03-5501128

A Minisztérium oldalának listáján csak telefonszámok vannak, ezért azt gondolom, a legegyszerűbb út megkérni a Miszrád HaKlitában a referensünket, akit az első években úgyis gyakran felkeresünk, kérjen nekünk időpontot a lakóhelyünkhöz legközelebbi MATI irodában. A fő nyelvek: héber, angol, francia és orosz. (Sajnos magyar nyelvű referens nem találtunk, pedig a barátunk, aki a cikk elkészítésében segített, nagyon nyomozott!)

Fontos: A program ingyenes! A konzultációt az olé az első 10 izraeli évében veheti igénybe. Csak azok keressék fel, akik üzleti tevékenységgel, vállalkozással, cégalapítással akarnak foglalkozni új hazájukban. Az alkalmazottak problémái, a munkakeresés nem az ő asztaluk, bár nem árt tájékozódni akkor sem, ha most még nincs konkrét tervünk.

De miben tudnak segíteni?

Tanácsadás, üzleti terv kidolgozása, üzleti szemináriumok és kölcsön.

20 óra lehet összesen: 5 óra a vállalkozás megnyitása előtt és 15 utána.

Ne valami emberekkel sűrűn megtömött tantermet képzelj el! Speciálisan a te kérdéseidre ad a referensed személyre szabott válaszokat. Én a feleségemmel jártam MATI-ra, azért a többesszám.

Az első tanácsadáson elmagyarázták az izraeli adózási formákat. Zsongott a fejünk, mint a méhkas. Az a 20 óra nem is lesz elég, de úgy léptünk ki az irodából: Ez menni fog!

Az üzleti terv kidolgozása komolyan hangzik. Az is, de igazodnak a szintedhez. A laikusoknak is el tudják magyarázni, és az üzleti gyakorlattal rendelkező igényeit is ki tudják elégíteni a program vezetői.

Több üzleti szemináriumtípus van. Feleségem például az üzleti marketing programot választotta.

Nem is Izraelben volnánk, ha nem volna speciális program a start-up típusú vállalkozásoknak.

Aztán ott álltunk, hogy belevágunk… Vajon a MATI segítséget nyújt majd nekünk az üzletalapítás adminisztratív részében is? Segítenek például jogi tanácsadással?

Kiderült, jogi tanácsadással nem foglalkoznak, az nem a MATI feladata, de a többi kérdésben sokat segített a tanácsadónk.

És a kölcsön?

Mindenki ezt kérdezte tőlünk, aki már hallott a MATI-ról és tudta, hogy mi már benne vagyunk a programban.

  • Maximális hitelösszeg – 125,000 NIS. A kölcsön átvételétől számított 3 év elteltével a hitelfelvevő igényelhet második hitelt újra 125.000 NIS összegig.
  • Kamat – 1,75%, de ez változhat a jegybanki alapkamattól függően.
  • A letét – a teljes garantált hitel 10% -a. Lehetőség van a letét értékének módosítására is.
  • A hitelt kérőnek rendelkeznie kell önerővel, saját tőkével, ami a jóváhagyott hitelösszeg legalább 25% -a.
  • Visszafizetési időszak – 6 év.
  • Türelmi idő – legfeljebb 12 hónap lehet.

Egy konzultációs alkalmat megér ellőni egy alapfokú tájékozódásra, akkor is, ha pillanatnyi helyzetedben most úgy látod: Ez nem fog menni! Lehet, hogy a MATI konzultánsod megcáfol… Lehet, hogy kapsz egy ötletet… Lehet, hogy menni fog!

Köszönjük Vadim Ignatievnek, a MATI-MAALOT – Holon-Tel Aviv munkatársának a cikk elkészítésében nyújtott segítségét!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSOLIM