Irán precíziós, irányított rakétákat gyárt Szíriában és Libanonban

Illusztráció - fotó: Wikipedia

Precíziós, irányított rakétákat – Szíriában és Libanonban – előállító iráni gyárak építésére hívta fel Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök António Guterres ENSZ-főtitkár figyelmét – értesült a helyi média hétfőn.

Tárgyalásuk előtt tartott sajtóbeszámolójukon az izraeli kormányfő azzal vádolta Iránt, hogy hadászatilag elsáncolja magát Szíriában, mégpedig kinyilvánított célja, Izrael felszámolása érdekében. “Emellett precíziós irányítású rakéták előállítását szolgáló létesítményeket hoz létre Szíriában és Libanonban is. Ezt Izrael nem fogadhatja el, és az ENSZ-nek sem szabadna elfogadnia”- hangsúlyozta Netanjahu.

Guterres válaszában megfogadta: minden tőle telhetőt elkövet annak biztosítására, hogy az ENSZ libanoni békefenntartó egységei teljesítsék kötelezettségeiket.
Az ENSZ-békefenntartók mandátumát szeptember végén kell megújítani, és Izrael szeretné elérni, hogy tevékenyebben vegyenek részt a Hezbollah fegyverkezésének megfigyelésében és megelőzésében.

“Megértem Izrael biztonsági aggodalmait, és ismétlem, hogy számomra teljességgel elfogadhatatlan Izrael állam elpusztításának gondolata vagy szándéka”- emelte ki az ENSZ főtitkára.

Netanjahu bírálta a világszervezetet, amiért az izraeli miniszterelnök szerint nem tesz a palesztin gyűlöletbeszéd ellen, mert nem állítja meg a libanoni síita Hezbollahnak szállított fegyvereket, és mert “abszurd módon tagadja” Jeruzsálemnek a zsidósághoz való kötődését.

António Guterres ENSZ főtitkár Benjamin Netanjahuval Jeruzsálemben – fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Ez utóbbival az izraeli kormányfő az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO Jeruzsálemmel kapcsolatos, az utóbbi hónapokban megszavazott döntéseire utalt, amelyek csakis arab neveiken említették a jeruzsálemi óváros szent helyeit, és ezzel az izraeli kormány szerint figyelmen kívül hagyták a zsidóknak és a keresztényeknek a városhoz fűződő történelmi kapcsolatát.

Guterres válaszában arra kérte Netanyahut, hogy tegyen lépéseket a palesztin gazdaság helyzetének javítása érdekében, a békefolyamat újjáélesztésére irányuló erőfeszítések alapján, mert gazdasági viszonyaik javulásával a palesztinok majd megértik, hogy érdemes a békét támogatniuk.

Az ENSZ főtitkára elmondta: az az álma, hogy a Szentföldön Jeruzsálem három valláshoz kapcsolódik szorosan, és két állam él békében, biztonságban, kölcsönös elismerésben egymás mellett.

ENSZ-főtitkárként tett első hivatalos – három napig tartó – közel-keleti útjának első napján António Guterres előzőleg az antiszemitizmus veszélyeire figyelmeztetett Reuven Rivlin államelnökkel tartott találkozóján, miután a Jad Vasem holokausztmúzeumban koszorút helyezett el a második világháborúban meggyilkolt zsidók emlékére, és bejegyzést írt az intézmény emlékkönyvébe.

Guterres vasárnap este érkezett Izraelbe, és már aznap megbeszéléseket folytatott Jason Greenblattal, Donald Trump amerikai elnök különleges közel-keleti megbízottjával a palesztin-izraeli békefolyamat előrevitelének kérdéseiről.

A látogatás során találkozik a Gázában a radikális iszlamista Hamász szervezet fogságában lévő két, mentálisan sérült izraeli fiatalember családtagjaival, és azzal a két családdal is, mely katonagyermekének holttestét a Hamász birtokolja a legutóbbi, három évvel ezelőtti hadművelet óta.     Az ENSZ-főtitkár kedden a Palesztin Hatóság területén Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és Rámi Hamdalláh palesztin miniszterelnökkel tanácskozik majd, szerdán pedig a Gázai övezetbe látogat el.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo