Kinevezték az izraeli legfelsőbb bíróság új elnökét

A pacsirta ítélkezik

Ma (kedd) reggeltől hivatalosan is megerősítették: Esther Hayut bírónő lesz Izrael Legfelsőbb Bíróságának következő elnöke, miután a bírák megválasztására illetékes bizottság egyhangúlag őt választotta a leköszönő elnök, Miriam Naor utódjaként. A legfelsőbb bíróság új elnökhelyettesének Hanan Melcer bírót választották – mindkettőjüket októberben fogják majd új tisztségükre felesketni.

Esther Hayut – fotó: Moshe Milner / GPO

Hayut kinevezése annak ellenére életbe lépett, hogy Ayelet Shaked igazságügyi miniszter mindent megtett a döntés elhalasztására, és több sikertelen kísérletet tett a szenioritáson – hivatalban eltöltött időn – alapuló elnöki kinevezési rendszer megváltoztatására.

A bírónő eddigi életútja egy igen inspiráló sikertörténet, mivel Hayut egy nagyon hátrányos gazdasági-társadalmi helyzetből az ország jogrendszerének legmagasabb pozíciójáig jutott el.

1953-ban született egy Herzlia melletti átmeneti táborban (jellemző, hogy itt forgatták Efraim Kishon a szegénységben és rossz körülmények között élő zsidó menekültek első éveivel és beilleszkedési nehézségeivel foglalkozó Szallah Sabati című neves filmjét). Szülei, akik romániai holokauszttúlélők voltak, másfél éves korában elváltak, apja Angliába emigrált. Mivel édesanyja egyedül tartotta el, Hayut a nagyszülőknél nevelkedett. A komoly anyagi nehézségek között felnövő fiatal Esther sokoldalú tehetség volt, 1971-ben beválogatták a hadsereg egyik művészegyüttesébe, két évig énekelve, hangjával szolgálta a hazát lánykori nevén, mint Eszti Avni.

A fiatal énekesnőből leszerelése után kiemelkedően tehetséges diák és keményen dolgozó joghallgató vált, majd viszonylag fiatalon a bírói tisztséget is kiérdemelte. Bírói karrierje olyan sikeres volt, hogy 50 évesen a legfelsőbb bíróság bírájává választották. A ma 63 éves Hayut tizennégy éve tölti be ezt a tisztséget, így az előző elnök, Miriam Naor nyugdíjba vonulása után neki járt az elnöki tisztség, amelyet ma a választási bizottság meg is erősített.

Shaked igazságügyi miniszter a választási bizottság kinevezési eljárását még az elnökjelölt Hayut személyének megvitatása előtt a szenioritási rendszer megváltoztatásával kezdte volna. Az államalapítás óta precedensként használt, azonban jogszabályba mindeddig nem foglalt eljárás szerint a legfelsőbb bíróságon eltöltött leghosszabb szolgálati idővel rendelkező bíró lesz a legmagasabb szintű és egyben alkotmánybíróságként is eljáró bírói testület soron következő elnöke. Shaked kénytelen volt meghátrálni, mivel egyetlen legfelsőbb bírósági bíró sem volt hajlandó Hayut ellen elnöki kinevezést elfogadni.

Esther Hayut 2001-ben – fotó: Wikipedia

Naomi Levitzky újságíró egy nemrég megjelent könyvében azt tárta fel, hogy Shaked azért nem volt hajlandó támogatni Hayut elnöki kinevezését, mert a bírónő korábban olyan – kisebbségi – döntést hozott, miszerint az izraeli kormány által elfogadott palesztinok családegyesítését tiltó jogszabály alkotmányellenes. Shaked szerint: „A családegyesítési törvény ügye lakmuszpapírnak számít, így mindannyian tudjuk, hogy melyik oldalon áll Hayut.”

Miközben a korábbi elnök, Miriam Naor együttműködő és aránylag szoros kapcsolatot ápolt az igazságügyi miniszterrel, az új elnökhöz közel állók úgy vélik, Hayut várhatóan keményebben fog fellépni, és ellenáll majd Shaked minden olyan tervezett intézkedésének, amely az izraeli legfelsőbb bíróság státuszát gyengítheti.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.