Az izraeli hadsereg polgárvédelmi parancsnoksága és további két izraeli segélyszervezet mentőcsapatai nyújtanak segítséget ezekben a percekben is Mexikóban, az ország földrengés sújtotta részein.

Mexikót egy hónapon belül másodszorra rázta meg nagy erejű földrengés: szeptember 7-én az ország déli részén legalább 98 ember halálát okozta az akkori földmozgás, a keddi (szeptember 19.) 7,1-es erősségű rengés sokkal súlyosabb volt, eddig legalább 248 halottat számoltak, a legtöbben a fővárosban haltak meg.

A Mexikótól érkezett segítségnyújtási megkeresésre Izrael már csütörtökön, 48 órával a katasztrófa után mentőcsapatokat küldött a helyszínre. A 71 fős, főleg tartalékos mérnökökből álló katonai egység a megkárosodott épületek szerkezeti rehabilitációjában segít, illetve olyan fejlett felszereléssel érkezett a helyszínre, amelynek segítségével több esély lehet a romok alatt rekedt túlélők kimentésére (például lehetővé teszik a mobil telefonok észlelését a romok között).

A szakértők szerint az átlagos túlélési idő az ilyen katasztrófákban 72 óra – ezért a mentőalakulatok ezekben az órákban szünet nélkül, megfeszített tempóban keresik a romok között az esetleges túlélőket.

Az izraeli hadsereg segítségnyújtó küldöttségének tagjai túlélők után kutatnak – fotó: Izraeli Védelmi Erők

Az izraeli hadsereg főrabbija az életmentés miatt különleges felmentést adott a katonai mentőalakulat számára az azonnali utazásra, mivel azoknak a zsidó újév (ros hasana) napján kellett elindulniuk, ekkor az utazást a vallási törvények tiltanák.

Két további izraeli nonprofit segélyszervezet – az IsraAID és az iAid – szintén a helyszínre érkezett, szakembereik nemcsak közvetlen mentéssel, hanem pszichológiai, szociális, vízügyi és higiéniás segítségnyújtással vesznek részt a károsultak segítésében.

Az izraeli hadsereg és segélyszervezetek gyakran az elsők között érkeznek katasztrófák által sújtott országokba mentési és humanitárius segítségnyújtásra. Izraeli katasztrófaelhárítási küldöttségek és katonai tábori kórházak segédkeztek Haitin, Nepálban, a Fülöp-szigeteken és Japánban is.

Tavaly az Izraeli Védelmi Erők tábori kórháza – melyet katasztrófahelyzetben állítanak fel Izraelben, illetve a világ számos pontján – kapta meg az ENSZ egészségügyi szervezetétől a lehető legmagasabb fokozatot, melyet a világszervezet a katasztrófaelhárítási csapatoknak ítél meg.

Ezen a videón az izraeli küldöttség örömmel és büszkén fogadja a város utcáin a spontán tapsot és a köszönetnyilvánításokat, amelyeket a helyi lakosoktól kapnak a túlélők felkutatásában nyújtott segítségért.

https://www.facebook.com/IsraelNewsOnline/videos/935589753245973/

Ha tetszett az írás, támogass bennünket, hogy többet és jobbat készíthessünk!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.