Szokatlan kezdeményezést talált ki az izraeli turisztikai minisztérium: közös bringázásra invitálják a nagyköveteket, bemutatják nekik Izrael egy-egy két keréken alaposan bejárható helyét, élményszerűen megismertetik velük az országot, hogy aztán jóhírét vigyék, ki-ki saját hazájába.

Az elmúlt zsidó évben négyszer szerveztek efféle kerekezést, a következőben pedig a nagy sikerre való tekintettel már hatszor találkoznak jól leizzadva, sportos ruhákban, és nem fehér asztalok mellett a diplomaták, hogy más oldalukról, és nem csak prospektusokból megismerhessék egymást, és az országot.

Jobboldalt Nagy Andor magyar nagykövet – fotó: Kallos Bea

Ezen a héten Tel-Avivban tettek meg egy jó nagy kört biciklivel: a Jarkon túlsó partjáról az innensőhöz, el a szépen megújult régi-új kikítőhöz, átgurultak a parti sétányokon egészen fel Jaffóig, ahol a templommal szemben a dombon némi frissítőt és szendvicset is kaptak a serény kerekezés jól megérdemelt jutalmaképpen, és persze újévi köszöntőt.

Utána visszafelé körbegurultak Jaffó belvárosán, átpedáloztak a régi városfalon kívül felépült első lakónegyedbe, Neve Cedekbe, onnan át a  modern Tel-Aviv szülővidékére, a Rotschild sétányra, azon végig a Habima színházig, majd tovább a Rabin térre, ahol megnézték Rabin miniszterelnök meggyilkolásának színhelyét, majd szép lassan végig az Ibn Gvirolon vissza a kiindulópontra. Összesen 16 km, kellemes táv, főleg ha másnap nem kell az embernek leülni a sajgó fenekére.

Nagy Andor magyar nagykövet is részt vett a biciklitúrán, s ott kerekezett mellette talpig profi verseny-biciklizőruhában Kazahsztán képviselője, Equador, Szingapur és más országok jeles versenyzői, akarom mondani nagykövetei.

Bicikliző diplomaták – fotó: Kallos Bea

Az ötletgazda Amir Halevi, a turisztikai minisztérium igazgatója, aki számos fontos helyre viszi így el a diplomatákat, hogy megpróbálja belopni őket a nagyvilág Izraelről alkotott képébe. A nagy terv szerint egyszer majd az egész országot végig lehet járni bringán, és ennek részeként elkészült már a bicikliút Micpe Ramon és Eilat között, s készül a Jézus nyomában a Galileában futó biciklistúra vonala is. És persze nem feledkezhetünk el arról sem, hogy jövőre Izrael ad otthont a Giro d’Italia nemzetközi sporteseményének.

De ha versenyt nem is nyernek a diplomaták, közös kerekezésük talán kicsit közelebb viszi őket Izraelhez és egymáshoz, és ezzel messzebb jutunk egymás kölcsönös megértésének nem mindig egyszerű útján.

Bringák – fotó: Kallos Bea

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.