Távoli egzotikus országokba utazni azért is szoktunk, mert ott helyi ételekkel lehet megrakni a pocakot. Izraelből nézve ilyen izgalmas haskaland Magyarország is. Nekünk, akik éltünk ott, a lángos, a palacsinta, a csabai kolbász vagy a pörköltek a mindennapok szerény étkezéseihez tartoztak, de az emlékekben fenséges lakomákként élnek még a hétvégi piaci lacikonyhás zabálások is. Döbbenten tapasztaljuk már egy-két év után, hogy ha más nem is, az ízlelőbimbók hazavágynak.

Aztán, ha a Ben Gurionon leszáll a Wizzair gép és belekukucskálnak a Budapestről visszatérők bőröndjeibe, az izraeli vámosokat nem lepi meg, ha egy-egy rúd szalámit vagy más effélét találnak. Beivódtunk a köztudatba ezekkel a privát-import kóstolókkal. Beleevődtünk, mert inni ritkábban szoktunk magyarul, mondjuk jó magyar borokat, a kedvenc fajtáinkat. A Magyar Gasztronómiai és Kulturális Napokon erre is lesz majd mód.

Szóval a bőrönd-import szervezett formája lesz ez a kétnapos rendezvény. A magyar kofferbe befért még a Debreceni Hajdú Néptáncegyüttes és a Sabbathsong Klezmer Band is, hogy nóta is szóljon a jó ebédhez. A kultúra-koffer eléggé kézipoggyász az idén, de sebaj. Ha az izraeli magyarok az Óhazáról beszélgetnek, előbb-utóbb a hasuknál kötnek ki. Ehhez most október 2526-án a tel-avivi Régi Kikötőt (Namal)  használhatjuk. A részletes programot már megírtuk. Jó étvágyat!

És desszertnek ott leszünk mi is. Az Izraelinfo és az Új Kelet egy asztalnál vár majd mindenkit egy jóízű beszélgetésre.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.