Irán szíriai térhódításáról volt szó az orosz védelmi miniszter jeruzsálemi látogatásán

Izrael nem nézi jó szemmel Irán szíriai térhódítását – közölték a jeruzsálemi látogatáson tartózkodó orosz védelmi miniszterrel izraeli tárgyalópartnerei.

Szergej Sojgu megbeszéléseket folytatott Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és külügyminiszterrel, illetve Avigdor Liberman védelmi miniszterrel, majd közösen tartottak sajtótájékoztatót.

Netanjahu hangsúlyozta, hogy Izrael nem engedi Iránnak katonai ereje szíriai térhódítását, és Iránnak ezzel tisztában kell lennie – írta a ynet.

A megbeszélésükön szóba került a 2015-ben Teheránnal megkötött hathatalmi atomegyezmény ügye is, amelyet Donald Trump amerikai elnök ugyan nem mondott fel pénteken, de jelenlegi formájában elutasította, és felhatalmazta a pénzügyminisztériumot, hogy léptessen életbe újabb szigorú szankciókat Teheránnal szemben. Akárcsak az amerikai elnök, Netanjahu is arra figyelmeztetett, hogy ha változatlan marad a megállapodás, akkor Irán 8-10 éven belül nukleáris arzenált tud létrehozni.

Az orosz védelmi miniszter egy nappal az után találkozott Netanjahuval, hogy az izraeli légierő egy légvédelmi üteget bombázott le Szíriában, amely a Libanon légterében “rutinberepülést” végző izraeli vadászgépeket vett célba.

- Hirdetés -

“Nagyra tartjuk kapcsolatunkat Oroszországgal, különösen annak nyíltságát és őszinteségét” – mondta az orosz anyanyelvű, Chisinauból származó Avigdor Liberman orosz kollégájának, aki először járt Izraelben.

“Nem mindig értünk egyet, de mindig őszintén és nyíltan beszélünk. Hisszük, hogy a nyitott és világos párbeszéddel bármely probléma megoldható” – tette hozzá Liberman.

- Hirdetés -
FORRÁSMTI/Izraelinfo