Izrael több ezer új telepes lakást épít, magára haragítva az EU-t

Fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Izrael több mint 1300 ciszjordániai telepeslakás építésének újabb fázisát hagyta jóvá szerdán, miután kedden 1292 otthonról hozott hasonló döntést, amit az Európai Unió elítélt – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű honlap.

A védelmi minisztérium Ciszjordániában történő izraeli civil építkezésekért felelős osztálya szerdán áldását adta 1323 új otthon felhúzására, amelyekbe a tavasszal lerombolt Amóna és a 2012-ben felszámolt Migron nevű törvénytelen, palesztin magánterületen épült telepesfalvak lakói költözhetnek majd.

Az utóbbi két napban összesen mintegy 2600 telepeslakás felépítése került közelebb a megvalósításhoz a ciszjordániai építkezések bonyolult, soklépcsős engedélyezési folyamatában.

Az Európai Unió az utóbbi napok felgyorsult jóváhagyási eljárásai nyomán figyelmeztette Izraelt, hogy

a Ciszjordániában zajló építkezések veszélyeztetik a palesztinokkal folytatott béketárgyalások megújítására irányuló erőfeszítéseket.

“Az Európai Unió a kérdés tisztázására kérte az izraeli hatóságokat, és kinyilvánította azon elvárását, hogy gondolják át ezeket a döntéseket, amelyek hátrányosan befolyásolják a békemegállapodásokra irányuló folyamatos erőfeszítéseket” – hangsúlyozta a brüsszeli nyilatkozat.

“Minden telepes tevékenység törvénytelennek számít a nemzetközi jog alapján, aláássa a kétállami megoldás életképességét, és a tartós béke kilátásait”- tette hozzá az európai közlemény.

A palesztinok és a nemzetközi közösség szerint a ciszjordániai építkezések a leendő Palesztina területi folytonosságának veszélyeztetésével megakadályozzák a kétállami megoldást, vagyis Izrael mellett egy független palesztin állam létrehozását.

Izrael a kilencvenes évek eleje óta, egészen az Amónát helyettesítő településről szóló idei döntéséig nem kezdeményezte új telepek kialakítását az 1967-ben Jordániától elfoglalt területeken – a leendő palesztin állam területén -, noha utólagosan számos illegálisan, előzetes jóváhagyás nélkül felépített telepet engedélyeztek, gyakran korábbi telepek újabb lakónegyedeinek nyilvánítva őket.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI/Izraelinfo