Azon a kora novemberi szombat estén mi is ott voltunk a tel-avivi városháza terén, hogy együtt tegyünk hitet a béke mellett. Rabin beszéde után vele énekeltük a béke és a remény dalát. Pár perccel később egy vallásos zsidó fanatikus több lövéssel meggyilkolta a 74. évében járó Rabint. 22 évvel ezelőtt mintha megállt volna az idő; valami megszakadt. Vagy mégsem? Most újra itt vagyunk. És nem felejtünk.

fotó: Bar Horowitz

22:30 Bar Horowitz – John Lennon Imagine című dala szól, miközben az emberek elhagyják a teret. A rendezvény véget ért.

22:23 Bar Horowitz – A Sir Hasalom dalt éneklik és lassan oszlik a tömeg.

22:22 Fleischer Ferenc – Himnusz

22:18 Fleischer Ferenc – Dan Alon biztonsági szakember saját családjáról meséli, hogy van köztük szefárd és askenázi, vallásos és szekuláris, jobboldali és baloldali. Soha nem volt ilyen kicsi a különbség jobb- és baloldal között, és soha nem volt ekkora a megosztottság közöttük. Erős hatalom vagyunk a Közel-Keleten, nincs létünket fenyegető veszély, csak saját megosztottságunk – mondja. Igazi, összekötő közbeszédre van szükségünk, egyetértésre közös hazánkért, Izraelért. Csak együtt újulhat meg közös izraeli reményünk.

fotó: Bar Horowitz

22:11 Bar Horowitz – A koncerten együtt énekeltek és táncoltak az emberek korra, nemre és vallásra való tekintet nélkül.

fotó: Bar Horowitz
fotó: Bar Horowitz
21:55 Fleischer Ferenc – Zene: Hanan Ben Ari.
Sabtai Savit, a Moszad volt főnöke: Rabin meghalt küldetése végrehajtása előtt, járjuk mi az útját.
Zene: Dag Nahas
fotó: Bar Horowitz
21:47 Fleischer Ferenc – Oded Ravivi, Efrat polgármestere, telepes. Az ultrabalos fiatalok zajonganak beszéde közben, de tapsokat is kap. A miniszterelnök megölése bűn, amit elítélünk, de félmillióan élnek a telepeken, őrizni kell a nép egységét. Csak ez hozhat békét. Találkozni, megérteni, vitatkozni, mert egy nép vagyunk. Daj lakibus, elég a megszállásból, kiabálja közben a kemény mag. Ha békét kötünk egymással, egy nép vagyunk, eljön a béke is.

21:42 Bar Horowitz – A tömegben idősebb emberek a fiatalokkal veszekedni kezdtek, hogy itt nincs helye aktuálpolitkiai véleménynek, Rabinra jöttünk emlékezni.

21:37 Fleischer Ferenc – Tavah Abu Rasz, izraeli palesztin egyenlő jogokat és a ciszjordániai megszállás végét követeli. Rabin öröksége számára összetett, de a béketárgyalás mellett döntött. És Rabin legitimnek tekintette az ország arab polgárait. Rasszizmus söpör végig az országon, a politikai vezetők is szítják. Az arab hivatalos nyelv státuszának megtartását követeli. Nem egy népé, hanem két népé ez a föld.

21:28 Fleischer Ferenc – Tal Ohana Jerochamból a fejlesztési városok elmaradottságáról beszél. Nincs bal- és jobboldali igazság, csak igazság. Bezárnak egy gyárat, a közös keresése helyett miért háborúzunk egymással? A békéért és az igazságosságért is harcolni kell.
21:21 Fleischer Ferenc – Rubi Rivlin beszéde felvételről az egymástól elidegenedett négy izraeli ”törzsről”. Juda Mesi Zahav, az ultraortodox mentőszolgálat megteremtője szerint legkönnyebb bírálni. Édenkertben élünk, virágzunk, de meg kell becsülnünk és tisztelnünk kell egymást, minden tőlünk függ.
21:11 Fleischer Ferenc – Poli Bornstein, a Kulanu elnöknője arról beszél, hogy az izraeiek többsége mérsékelt. Fel kell emelni a fejünket, hogy értünk, és ne a szélsőségesekért dolgozzanak a politikusok. Vegyük együtt kezünkbe a jövőnket.
fotó: Bar Horowitz
Yehuda Glick vallásos Likud képviselő azt kiabálta: anachnu ehadim! – fotó: Bar Horowitz

20:58 Fleischer Ferenc – Mose Perec énekelt.

20:50 Fleischer Ferenc – Micha Goodman író beszél az izraeliek kreativitásáról. De ez csak technológiai és nem politikai kreativitás – mondja. Újra és újra ugyanazt tesszük, pedig a titok az új gondolatokban rejlik. Egymásra figyelés helyett egymás hibáztatása folyik. A vallásosok monopóliuma nem jó a vallásnak, jobboldaliak monompóliuma a nemzeti gondolat felett, és a baloldal monopóliuma a humanizmus felett nem jó. Mindegyik mindannyiunké. Amikor bűnösnek, és nem tévedőnek vélik a másik oldalt, az nem jó vita. Nem szabad kétségbe vonni a másik oldal legitimitását. Meg kell javítani a vitát. Az értékek nem egyik oldalé, mind egy nép vagyunk.
fotó: Bar Horowitz
fotó: Bar Horowitz

20:35 Fleischer Ferenc – Jakov Richter, volt harci pilóta, mezőgazdász, jelenleg high-tech guru, a Darkenu elnöke a mérsékelt többséget, a téren jelenlévőket jellemzi: nagy többség vagyunk – állítja -, akik szembeszállunk a szélsőségesekkel. Ez az este bizonyítja, hogy egy nép vagyunk.
Ismét bejátszásokkal idézik fel a 22 évvel ezelőtti békenagygyűlést.
Siri Maimon énekel.

20:25 Fleischer Ferenc – Miki Haimovics tévés műsorvezető a 22 évvel ezelőtti éjszakára emlékezett, és a remény fontosságát hangsúlyozta. Izrael erősebb minden katonai fenyegetésnél, akár távoli, akár közeli – mondta Amnon Resef nyugalmazott tábornok. Évtizedekig viseltem az egyenruhát, harcoltam a háborúban, de soha nem felejtettem el bajtársaimat, akár jobb-, akár baloldaliak. Egy nép vagyunk. A palesztinok sem mennek sehova és mi is itt maradunk örökre. El kell válni a palesztinoktól vigyázva a biztonsági követelményekre. El lehet válni a palesztinoktól anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk biztonságunkról. Nem annektálunk, hanem elválunk.

videó: Fenyves Gabriella

fotó: Bar Horowitz
fotó: Bar Horowitz
fotó: Fleischer Ferenc
20:10 Fleischer Ferenc – Egy Rabin bejátszással kezdődött a rendezvény. Most Jehuda Poliker énekel.

fotó: Bar Horowitz
fotó: Bar Horowitz
fotó: Bar Horowitz

19:40 Fleischer Ferenc – Feltűnően sűrűsödik a tömeg. Minden korosztály megjelent, egészen fiatalok, gyerekek, gimnazisták, egyetemisták és az idősek is szép számmal a Rabin térre jöttek. Vannak akik pici gyerekekkel jöttek megemlékezni a meggyilkolt miniszterelnökről. Sokan leülnek a földre, kicsit fesztiválhangulat alakul ki. Az ifjúsági mozgalmak tagjai saját egyenruhájukban érkeztek. Az egyik matrica szerint a Patriot tudok

Patriot szmolani (baloldali hazafiak). A rengeteg luftballon is a fesztiválhangulatot erősíti. A nemzeti egység és a politikamentesség jegyében politikusok nem mondanak beszédeket, csak társadalmi szervezetek vezetői és volt biztonságiak.
fotó: Bar Horowitz
fotó: Bar Horowitz
fotó: Bar Horowitz
19:40 Fleischer Ferenc – Lassan, de biztosan telik a tér. A tel-avivi városháza az izraeli zászló fényeibe öltözött.
19:30 Fleischer Ferenc – A Salom Ahsav (Békét most), a Darkenu vagyis Utunk mozgalom és a Merec nevű párt képviselői vannak jelen a téren. A leggyakoribb jelszavak: Egy nép vagyunk, Emlékezünk, Nem felejtettük el az uszítást, a gyilkosságot, a békét. Látható még olyan is, hogy Két népnek két államot, és hogy Két nép egy remény. Van néhány Mahane Cioni tábla is, de többségben van a Salom Ahsav és a Darkenu.

19:22 Fleischer Ferenc – Csend és nyugalom van, a téren gyülekeznek az emberek.

fotó: Bar Horowitz
fotó: Bar Horowitz

19:05 – Bar Horowitz: Feri és Gabi még nem jutottak be, állítólag kettő gyanús autó miatt lezárták az Arlozorov felőli bejáratot, ahol hosszú sorokban várják az emberek, hogy bejöhessenek. Egyelőre készülődés van, a zenekar hangol.

***

Rabin Jeruzsálemben született, tizenévesen csatlakozott a zsidó illegális hadsereghez. 23 évesen már a Palmach második hadtestének parancsnoka. A függetlenségi háború alatt ő vezeti a jeruzsálemi hadműveleteket. A „Hatnapos háború” vezérkari főnöke, később washingtoni nagykövet. A „Jom kippuri háború” után, első miniszterelnöksége alatt ő rendeli el az entebbei túszmentést. A nyolcvanas években ismét vezérkari főnök. A kilencvenes évek elején, második miniszterelnöksége idején aláírja Jordániával a békeszerződést, a palesztinokkal megköti az oslói egyezményeket. 1994-ben Peresszel és Arafattal közösen Nobel-békedíjat kap.

A következő évben, második miniszterelnökségének harmadik évében egy kora novemberi szombat estén mi is ott voltunk a tel avivi városháza terén, hogy együtt tegyünk hitet a béke mellett. Rabin beszéde után vele énekeltük a béke és a remény dalát. Pár perccel később egy vallásos zsidó fanatikus több lövéssel meggyilkolta a 74. évében járó Rabint.

22 évvel ezelőtt mintha megállt volna az idő; valami megszakadt. Vagy mégsem?

Most újra itt vagyunk. És emlékezünk.

„Haver, ata haszer. Hiányzol, haver.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.